Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κοινωνικό μέρισμα: Προσοχή στις «παγίδες» στην αίτηση - Τι συμβαίνει με τους συνταξιούχους



Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2018.

Το μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου.

3 στους 4 συνταξιούχους δεν πρόκειται να "δουν" το κοινωνικό μέρισμα, αφού σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικαιούχοι.

Συγκεκριμένα, περίπου 600.000 από τα 2.5000 εκατομμύρια συνταξιούχων θα λάβει το βοήθημα, δηλαδή κάτω και από το 25%. Ακόμη όμως και αυτοί που θα το λάβουν, θα δουν στους λογαριασμούς τους να μπαίνει ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο από την μισή χαμηλή τους σύνταξη.

Αυτό σημαίνει πως δεν ισχύουν τα όσα η κυβέρνηση αναφέρει περί “13ης σύνταξης”, αφού στην ουσία θα είναι μισή και όχι ολόκληρη. Πιο αναλυτικά, η μέση σύνταξη αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 896 ευρώ, με το μέρισμα για τους συνταξιούχους να “πιάνει” περίπου τα 490.

Σε μήνυμα του υπουργείου Εργασίας στο Twitter της αλλά και στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook, της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, αναφέρεται: «Αξιοποιώντας τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας, έχουμε τη δυνατότητα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα με στοχευμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια.

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να ενημερωθείτε για τη διαδικασία και να υποβάλετε τις αιτήσεις σας: https://www.koinonikomerisma.gr».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, για να διαπιστώσουν, αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συνοπτικά, η διαδικασία αποτελείται από έξι βήματα:

Βήμα 1: Μπείτε στην πλατφόρμα
Βήμα 2: Ελέγξτε τα στοιχεία σας
Βήμα 3: Συμπληρώστε τον IBAN σας
Βήμα 4: Ενημερώστε τους φιλοξενούμενούς σας να δώσουν τη συγκατάθεση τους
Βήμα 5: Δείτε, αν πληροίτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Βήμα 6: Αποδεχθείτε το κοινωνικό μέρισμα του 2018.
Αν κατά τα τέσσερα πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη διόρθωσης των στοιχείων σε ΚΕΠ ή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που έχουν γίνει, πρέπει οι πολίτες να ζητήσουν να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού τους, κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος». Η διαδικασία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected].

Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων: https://www.koinonikomerisma.gr/Home/Info.

Η μεγάλη «παγίδα» που πρέπει να προσέξετε

Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως: «Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».

Συγκεκριμένα, με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμη και αν πληροίτε τα κριτήρια.

Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενα μέλη στο νοικοκυριό;

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.