Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατρακυλά η στερλίνα καθώς ο δήμαρχος του Λονδίνου προτιμά Brexit



Τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο κατέγραψε η στερλίνα μετά τις δηλώσεις του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Μεγάλη Βρετανία, ότι εντάσσεται στο στρατόπεδο εκείνων που τάσσονται υπέρ της αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε το Bloomberg.

Η στερλίνα κατέγραφε νωρίτερα απώλειες τουλάχιστον 1,1% έναντι 16 βασικών νομισμάτων, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημείωσε την Παρασκευή όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους όρους παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

«Η λίρα υποχωρεί καθώς η συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός Κάμερον στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους φόβους για το Brexit», σχολίασε ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, επικεφαλής αναλυτής στην μονάδα επιχειρηματικής και επενδυτικής τραπεζικής της Credit Agricole στο Λονδίνο. «Το γεγονός ότι σημαίνοντα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι κάνουν εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μάλλον καθιστά εντονότερες τις ανησυχίες των επενδυτών ότι ο κίνδυνος ενός Brexit μπορεί να αυξηθεί παρά την συμφωνία».

Στις 10:38 ώρα Ελλάδας, η λίρα υποχώρησε κατά 1,6% στα 1,4181 δολάρια, βαίνοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της από τις 2 Ιανουαρίου 2015. Ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση 3,6%, παραμένει πάνω από το χαμηλό σχεδόν επταετίας των 1,4080 δολαρίων που σημείωσε τον Ιανουάριο. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχωρούσε κατά 1,1% στις 78,16 πένες ανά ευρώ.