Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για πακέτο Τσίπρα και ανάπτυξη



«Κίτρινη κάρτα» δείχνει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση για το πακέτο παροχών που ανακοινώθηκε τονίζοντας ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία, ενώ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

 

Ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του επισημαίνει ότι «αποκλίσεις από την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα υπονόμευε τα κέρδη στη δημοσιονομική αξιοπιστία. Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας και της υγείας των τραπεζών θα δημιουργούσαν καθοδικούς κινδύνους στην προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στα μέτρα που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με τις ανάλογες επιπτώσεις στα έσοδα και στις συντάξεις, ενώ εστιάζει στο σχέδιο το οποίο δεν φέρει την έγκριση των δανειστών για μικρότερα πλεονάσματα με την εγγύηση τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία αποτελούν «μαξιλάρι» στην περίπτωση που δεν μπορούν να αποπληρωθούν κάποιες δόσεις τόσο στους δανειστές όσο και για την εξόφληση ομολόγων.

Παράλληλα, ο Οργανισμός στην έκθεση επισημαίνει ότι «τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα τις επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και των ελέγχων. Τα μέτρα αυτά, μαζί με τη μεγαλύτερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκηση, την ανάπτυξη της εξωδικαστικής μεσολάβησης και την ιδιωτικοποίηση κρατικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενώ θα στηρίξουν τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους».

Όσον αφορά την ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,1% φέτος και 2%, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% και τα δύο χρόνια.

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ αποδίδουν την ανάπτυξη στη χώρα μας κυρίως στην εσωτερική ζήτηση (+1,1% φέτος και +2,2% το 2020, έναντι αύξησης μόλις 0,4% πέρυσι), παρά στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία επιβραδύνεται (+5,3% φέτος και +3,1% το 2020, από +8,8% το 2018).

Ο ΟΟΣΑ εκφράζει τον προβληματισμό του για τις ιδιωτικοποιήσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον κατώτατο μισθό.