Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καμπανάκι για την αύξηση ανεργίας στο 4,1% στη Βρετανία



Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το lockdown λόγω του κορωνοϊού τον Μάρτιο, στέλνοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα ενόψει της αναμενόμενης αύξησης στην απώλεια θέσεων εργασίας όταν λήξει τον επόμενο μήνα το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο από το 3,9% που βρισκόταν από τις αρχές τους 2020, συμβαδίζοντας με τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης προστάτευσε εκατομμύρια εργαζομένους και με βάση τα σημερινά στοιχεία υπάρχουν λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις.

Σε υψηλά δεκαετίας η αύξηση απολύσεων 

Οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 48.000 σε τριμηνιαία βάση στις 156.000, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από 10 χρόνια, αλλά το επίπεδο παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από αυτό που ήταν κατά την ύφεση του 2008.

Ο Σάμιουελ Τουμς, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι η απώλεια θέσεων εργασίας θα επιταχυνθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όταν οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα για το κόστος του προγράμματος αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS) ανέφερε ότι τα στοιχεία ίσως «επηρεάζονται οριακά» από την αλλαγή στον τρόπο που διεξάγονται οι σχετικές συνεντεύξεις της έρευνας στα νοικοκυριά από τότε που εμφανίστηκε η Covid-19 στη Βρετανία. Στις έρευνες, που τώρα γίνονται τηλεφωνικά και όχι με δια ζώσης συνεντεύξεις, έχουν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση οι ιδιοκτήτες κατοικιών που κινδυνεύουν λιγότερο να μείνουν άνεργοι, σύμφωνα με την ONS.