Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

21 °C

Σήμερα, 11. Αυγούστου 2020

ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό υπέγραψαν τη νέα συνθήκη ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια ΑμερικήΤη νέα βορειοαμερικανική συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών υπέγραψαν σήμερα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, που θεωρήθηκαν δύσκολες, έγιναν με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, που έκανε λόγο για «πρότυπο συμφωνίας ελεύθερων ανταλλαγών που θα αλλάξει για πάντα το εμπορικό τοπίο», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση μ' αυτή τη συνθήκη, η δύσκολη διαπραγμάτευση της οποίας έγινε με πρωτοβουλία του μεταξύ των τριών χωρών.

 

Η νέα συμφωνία, με ημερομηνία σύναψης τις 30 Σεπτεμβρίου, αντικαθιστά τη Βορειοαμερικανική Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου που ισχύει από το 1994 και την οποία ο αμερικανός πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να καταργήσει.

Οι διαπραγματευτές των τριών χωρών κατέληξαν σε μια συμφωνία έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα τρία μέρη κατέληξαν τελικά σ' έναν συμβιβασμό σε αριθμό λεπτών ζητημάτων, ιδιαίτερα σχετικά με το αυτοκίνητο και τη γεωργία.