Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη βιομηχανία



Στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο) διαμορφώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τον Οκτώβριο, με την υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο να επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τη μικρότερη υποχώρηση σε Λιανικό Εμπόριο, εξελίξεις που αντισταθμίζονται ωστόσο από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που δείχνουν να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας -και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος (όπως π.χ. η ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι πολιτικές προστατευτισμού σε διάφορες χώρες, τα χαρακτηριστικά που θα λάβει το Brexit, η δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας) που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, οδηγεί σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Οκτώβριο χαμηλότερα έναντι του Σεπτεμβρίου, στις 98,9 (από 104,5) μονάδες, ουσιαστικά κινούμενος στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περυσινό (99,2 μον.). Η πόλωση του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (π.χ. επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολ.) εντείνει το περιβάλλον αβεβαιότητας στις εμπορικές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός όμως από αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν ακόμη τρεις παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και συνεπώς και την ελληνική εξαγωγική βιομηχανία και οικονομία: περιορισμός της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, αύξηση του κόστους του χρήματος, δηλαδή των επιτοκίων, και η ευρύτερη πολιτική αστάθεια σε μεγάλες οικονομικές ζώνες του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία συνιστά έναν πρόδρομο δείκτη για τη βιομηχανική παραγωγή. Οι δύο δείκτες άλλωστε είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής. Άλλωστε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μεταβολή στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο ήταν θετική (+1,7%), ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 1,2%.

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Αύγουστο -χωρίς τα καύσιμα - κινούνται ανοδικά κατά +11,5% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά φέτος οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται ανοδικά, καθώς όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 13,8%.

Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018 αλλά κατά πολύ λιγότερο από τις εξαγωγές την ίδια περίοδο (3,7%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει μειωθεί από 11.414 εκατ. ευρώ στα 11.040 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 3,3%, περισσότερο από το αντίστοιχο του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων (-2,4%).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνεται, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο χάνει 10 μονάδες και διαμορφώνεται στις +13, με το 25% (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 8%) μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινείται στα ίδια επίπεδα τον Οκτώβριο (-1 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 9%, έναντι ενός 10% που αναμένει εκ νέου υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παραμένουν τον Οκτώβριο στο ίδιο επίπεδο (+26 μον. το ισοζύγιο), με το 35% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 9% μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις μειώνεται στις +11 (από +15) μονάδες.

Τέλος, στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Οκτώβριο κυρίως πτωτικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίζονται (+11 από +20 μον. ο δείκτης), όπως συμβαίνει και στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-16 από 0 μον. ο δείκτης), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παραμένουν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα (+16 από +17 μον. ο δείκτης).