Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Στο 30% η έκπτωση φόρου από τα μειωμένα ενοίκια



Έκπτωση φόρου 30% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% λόγω της πανδημίας.Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, προβλέπεται ότι όσοι ιδιοκτήτες έχασαν το 40% του ενοικίου του κατ’ εντολή του κράτους, θα τύχουν έκπτωση φόρου, ίση με το 20% του 60% του ενοικίου που εισέπραξαν.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ένας ιδιοκτήτης εισέπραττε ενοίκιο 1.000 ευρώ. Με την έκπτωση 40% εισέπραξε τελικά 600 ευρώ. Επομένως έχασε 400 ευρώ. Με βάση τη διάταξη το δημόσιο θα του παράσχει έκπτωση φόρου 120 ευρώ ή 20% σε φορολογικές υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν από τις 31/7/2020 και μετά. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με ποσά ή δόσεις του φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.α. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα καθοριστεί με σχετική υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για το ποσό του ενοικίου που δεν εισέπραξαν φέτος.

Στην ίδια τροπολογία, επικυρώνεται η αναστολή πληρωμής ή η έκπτωση φόρου 25% για την εμπρόθεσμη εξόφληση οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Επίσης, δίνεται παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου για τη πληρωμή των φόρων Μαΐου και έως το τέλος Οκτωβρίου για τους φόρους Ιουνίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Όσον αφορά τους δικαιούχους έκπτωσης ενοικίου, στην τροπολογία προβλέπεται η επέκταση της μείωσης του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις και στα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων ή των παιδιών τους που φοιτούν μακριά από την εστία τους μέχρι και τον Ιούνιο. Δικαίωμα έκπτωση ενοικίου έχουν και τα ενοίκια των ναυτικών.