Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η βραδυκίνητη Ε.Ε. και το οικονομικό «φάρμακο» για τον κορωνοϊό



Η οικονομική κρίση που επέφερε ο κορονοϊός κατέδειξε την απροθυμία της Ε.Ε. να δράσει ως ένα σώμα το οποίο αποφασίζει με βάση το κοινό συμφέρον των κρατών-μελών. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί είδηση, αφού ανάλογες -ή και χειρότερες- λογικές είχαν επικρατήσει και κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. 

Τις τελευταίες ώρες, όμως, αποκαλύπτεται ότι ένα αντίστοιχο έλλειμμα συνεργασίας και αλληλεγγύης διατρέχει πιθανώς τις πρακτικές της Ε.Ε. στο πεδίο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Ο Ιταλοαμερικανός καθηγητής νανοϊατρικής Μάουρο Φεράρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), επικρίνοντας την ευρωπαϊκή αντίδραση στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα. σε επιστολή του που αποκάλυψαν οι Financial Times o διαπρεπής επιστήμονας ανέφερε ότι πριν από τρεις μήνες ανέλαβε την προεδρία του ERC όντας «ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά η κρίση του Covid-19 τον έκανε να αλλάξει εντελώς γνώμη.

Επιπλέον, κατήγγειλε την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, καθώς και «παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών». Από την πλευρά του το επιστημονικό συμβούλιο του ERC επιχείρησε να προσδώσει προσωπικές διαστάσεις στο ζήτημα, κατηγορώντας τον Φεράρι ότι «επέδειξε αδιαφορία για τα καθήκοντά του». 

Ο Φεράρι δεν είναι όμως ο μοναδικός ο οποίος επιρρίπτει καθυστερημένη και μη συντονισμένη αντίδραση στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του Covid-19. Με χθεσινό δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Politico κατηγορεί τους ισχυρότερους ηγέτες της Ε.Ε. πως άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι όφειλαν να λάβουν δραστικά μέτρα. Καταλογίζει δε στην ευρωπαϊκή ηγεσία «συλλογικό εφησυχασμό» και «υπέρμετρη αυτοπεποίθηση». Η ιστοσελίδα υπενθύμισε, ακόμη, ότι στις 22 Ιανουαρίου στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, έναν μήνα πριν από τον θάνατο του πρώτου ασθενούς στην Ιταλία, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για το ξέσπασμα της θανατηφόρας επιδημίας στην Κίνα.  

Όπως αναφέρει εύστοχα το άρθρο, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ε.Ε. «απέτυχε στις εξετάσεις για τον κορονοϊό». Ας προσέξει τουλάχιστον να μην το επαναλάβει και στις δόσεις του οικονομικού «φαρμάκου» που οφείλει να διασφαλίσει για τη στήριξη των κρατών-μελών.