Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Τουρκία μειώνει τα επιτόκια μετά την πτώση του πληθωρισμού



Ο πληθωρισμός στην Τουρκία μειώθηκε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο λόγω της βάσης σύγκρισης και της μείωσης των τιμών των τροφίμων, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της χώρας μετά την περυσινή κρίση του νομίσματός της.

 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 15,72% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για 15,74% και χαμηλότερα από το 18,71% του προηγούμενου μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,03% τον Ιούνιο, οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 0,05%.

 

Αφού ο πληθωρισμός κινήθηκε γύρω στο 20% για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς, η σημαντική μείωση των ετήσιων τιμών οφείλεται κυρίως στο ότι ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται σημαντικά τον περυσινό Ιούνιο καθώς επιδεινώθηκε η κρίση στην Τουρκία και αναγκάστηκε η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο στο 24%, όπου και παραμένουν. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε υψηλό 15ετίας τον Οκτώβριο ξεπερνώντας το 25% αλλά στη συνέχεια μειώθηκε.

 

Αναλυτές δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση της 25 Ιουλίου εάν η λίρα, που ενισχύθηκε πρόσκαιρα σήμερα, δεν πληγεί αυτό τον μήνα από τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος.

Πηγή κειμένου: 

iefimerida.gr