Πέμπτη 06 Αυγούστου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

31 °C

Σήμερα, 6. Αυγούστου 2020

Η ΕΚΤ αυξάνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισεκ. ευρώΣειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος ομολόγων λόγο κορωναϊού κατά 600 δισ. ευρώ με το σύνολο του προγράμματος να φθάνει το 1,3 τρισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορωνοϊού (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ.: συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης).

Δεύτερον, το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει.
Τρίτον, τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.