Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Εφορία τώρα και στο... τηλέφωνο! Με κλήσεις και sms θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ



Φωτιά θα πάρουν  και φέτος τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης. Τουλάχιστον 105.000 τηλεφωνικές οχλήσεις προγραμματίζουν να κάνουν φέτος οι εφοριακοί με στόχο τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους.

Οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας ξεκινούν να τηλεφωνούν σε όσους έχουν ακόμη και μικρά χρέη μέχρι και 500 ευρώ ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή  δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επιδιώκει να περιορίσει τα φρέσκα χρέη που θα δημιουργηθούν μέσα στο έτος και θα  προστεθούν στην τεράστια δεξαμενή των 104 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το λόγο αυτό εφαρμόζει την τακτική των τηλεφωνημάτων.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής οι φορολογούμενοι ακούνε τον εφοριακό να τους ενημερώνει για την οφειλή τους, ποιο είναι στο ποσό και στη συνέχεια την ερώτηση πότε και εάν προτίθενται να πληρώσουν. Ανάλογα με την απάντηση έρχεται και η συνέχεια.

Εάν ο φορολογούμενος αδυνατεί να πληρώσει ο υπάλληλος θα του  υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξει και η ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες που θα υπαχθούν σε αυτή. Όσοι δεν  πληρώσουν  ή δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους τότε θα βρεθούν  αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα δηλαδή με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας

Η Εφορία δεν περιορίζεται στις τηλεφωνικές οχλήσεις αλλά στέλνει και e-mail. Όταν δείτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας την περίφημη διεύθυνση [email protected] να ξέρετε ότι είναι από την εφορία.

Κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία διακρίνονται σε δύο  μεγάλες κατηγορίες:

1. Μηνύματα υπενθύμισης: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

2. Μηνύματα εντοπισμού: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποστέλλονται μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών. Αφορούν τις εξής θεματικές ενότητες:

α) ΦΠΑ  όταν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

β) Φόρος Εισοδήματος φυσικών προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωσηεμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

γ) Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

δ) Πρόσφατες Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: όταν δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου η/οι βεβαιωμένη/ες οφειλή/ές, που έληξε/αν έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα