Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χατζηδάκης: Αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει η χώρα



«Πολιτική σχιζοφρένεια», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της ΝΔ για τη ΔΕΗ, την οποία, όπως ανέφερε, ιδιωτικοποίησαν δωρεάν.

«Πώς όταν κάποιος δίνει τη μισή ΔΕΗ δωρεάν, εγκαταλείποντας τους μισούς πελάτες της, έρχεται και κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο ότι θέλει να κάνει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ALPHA και πρόσθεσε ότι «ο μόνος που βγαίνει κερδισμένος από την απαξίωση της ΔΕΗ και την κατάρρευσή της είναι οι ανταγωνιστές και αυτό συμβαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ». «Όλη αυτή η συμφωνία έγινε το ’15», είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ, αναφέροντας πως «το σχέδιο για τη δική μας ΔΕΗ στόχευε σε δυο πράγματα: με τα έσοδα που θα έπαιρνε η ΔΕΗ θα αντιμετώπιζε ζητήματα ταμειακής ρευστότητας και να κάνει από την άλλη τις αναγκαίες επενδύσεις για την ίδια την επιχείρηση. Όλος ο κόσμος που ασχολείται με την ενέργεια ξέρει το πρόβλημα της ΔΕΗ».

Και πρόσθεσε: «Τα σχέδια που υπήρχαν με την δική μας κυβέρνηση τα πάγωσαν και δεν δίνουν την δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να λειτουργήσει κανονικά. Εμείς είχαμε πει πρώτα να προχωρήσει η διασύνδεση της Κρήτης αλλά εκείνοι (ΣΥΡΙΖΑ) το πάγωσαν. Οι άνθρωποι αυτοί «είναι αλλού». Μου φαίνεται δεν έχουν καταλάβει τι κάνουν κάθε μέρα. Τώρα ο επενδυτής που μπαίνει δεν έχει λόγο να κινηθεί, απλώς θα κάθεται να παίρνει τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ».

«Ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ είναι δίκτυα. Στον ΔΕΣΦΑ προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση αλλά στον ΑΔΜΗΕ όχι. Είναι δίκτυα, όμως, πρέπει ό,τι κάνουν για το ένα να κάνουν και για το άλλο», συμπλήρωσε.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η κατάσταση της ΔΕΗ δεν ήταν ιδανική, αλλά όταν τα σχέδιά της ΝΔ εγκαταλείφθηκαν, οξύνθηκαν και οι παθογένειες.

«Όταν η ίδια η έκθεση της ΔΕΗ μιλά για θέμα ταμειακής ρευστότητας και ότι αν καταρρεύσει η ΔΕΗ σημαίνει κατάρρευση της χώρας, τί κουβεντιάζουμε; Μόνοι τους το είπαν. Η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα με σοβαρότητα και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Η δική μας γραμμή γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παγκόσμια πατέντα», πρόσθεσε.

«Η μετοχή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει. Θα έπρεπε να το ξέρει και ο Σκουρλέτης. Αύριο όποιος θέλει να βρει σοβαρό επενδυτή για την ΔΕΗ δεν θα βρει, είναι πολύ πιο απαξιωμένη από όσο σας είπα».

Για το θέμα της πρόσληψης αρχαιολόγων στην εταιρεία, ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε: «Είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή; Χρειάζεται σοβαρά μια συζήτηση χωρίς ιδεοληψίες»και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι ποιες είναι οι προτεραιότητες της επιχείρησης σήμερα στο συγκεκριμένο σκηνικό. Υπάρχουν πολλές ανάγκες και πράγματα που πρέπει να στηριχτούν αλλά όταν μια επιχείρηση φτάνει σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνει και συγκεκριμένο προγραμματισμό».