Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Handelsblatt: Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες



Στα σημάδια ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εστιάζει η Handelsblatt, σε άρθρο της, το οποίο τιτλοφορείται «Στην Αθήνα μπαίνει τάξη».

Το γερμανικό ρεπορτάζ πραγματοποιεί μια ανασκόπηση στις περιπέτειες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τη μαζική εκροή κεφαλαίων στα μέσα του 2015 και την επιβολή capital control.

Δύο χρόνια αργότερα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν, «αλλά επιτέλους επιστρέψαμε στην οδό της κανονικότητας» αναφέρει στη Handelsblatt o Xρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, με στόχο την αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβαν από το κράτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ η Εθνική, η Eurobank και η Αlpha Bank έχουν ήδη εκπληρώσει το 85% των στόχων τους, η Τρ. Πειραιώς έχει μείνει πίσω, κυρίως λόγω μιας διαμάχης στα ανώτερα κλιμάκιά της.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα έχει θέσει τη λεγόμενη «ατζέντα 2020» με στόχο την υπέρβαση των προβλημάτων της. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επιπλέον, στην εξάρτηση της τράπεζας από τα κεφάλαια ρευστότητας του ELA, τα οποία δόθηκαν και στις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες ως έκτακτη βοήθεια.  «Θέλουμε μέχρι το τέλος του 2018 να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον ELA από τα 10 δισ. ευρώ στο μηδέν. Κάθε δισεκατομμύριο από τον ELA κοστίζει 10 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο κ. Μεγάλου.

Σε γενικές γραμμές πάντως μετά από έξι διαδοχικά χρόνια κρίσης, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επανήλθαν σε κερδοφόρα πορεία το 2016, με μοναδική εξαίρεση την Τρ. Πειραιώς, η οποία κατέγραψε «μικρή απώλεια 4 δισ. ευρώ». Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών συνίσταται στους κινδύνους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως, και στον τομέα αυτό καταγράφεται πρόοδος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ένας επιπλέον λόγος, τέλος, στον οποίο αποδίδεται η καλή πορεία, είναι ότι οι εν λόγω τράπεζες επικεντρώθηκαν στις δραστηριότητές τους εντός των συνόρων, έχοντας αποσυρθεί από πολλές παράλληλες δραστηριότητες σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Κύπρος. «Ο Έλληνας ασθενής βαδίζει στο δρόμο της βελτίωσης», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.