Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές συντάξεων



Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περικόψει ξανά τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Το εισόδημά τους είναι αδύναμο και πρέπει να το προστατεύσουμε» σημείωσε ενδεικτικά, απορρίπτοντας τις αξιώσεις περί νέου «μαχαιριού» στις συντάξεις.

 

«Ελπίζουμε να μην τεθεί τέτοιο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η περικοπή των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» συνέχισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει έως τέλους σ' αυτή τη θέση, ακόμη και εάν τεθεί ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της κυβέρνησης καθίστανται επαρκείς ώστε να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060. «Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι μικρότερη έναντι του παρελθόντος» τόνισε και επανέλαβε ότι το εισόδημα των αδυνάτων πρέπει να προστατευτεί.

Ερωτηθείς για την κοινοβουλευτική στήριξη που αναμένεται τα συναντήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι σχετικά με την αναγκαιότητα και την ορθότητα της μεταρρύθμισης. «Δεν θα έχουμε πρόβλημα να το περάσουμε» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα όσα συμφωνήθηκαν το Καλοκαίρι, επισημαίνοντας βέβαια, ότι «προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύσουν τους αδυνάτους».

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εθνική πρωτοβουλία για τέτοιες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε και κατέληξε τονίζοντας ότι «έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και γι' αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη στήριξη των εταίρων της».