Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φορολογική δήλωση: Πώς και σε ποιους κωδικούς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι



Πάνω από 8 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται εντός του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISnet τις δηλώσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2018.

Φέτος επέρχονται σημαντικές αλλαγές καθώς για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα στους εγγάμους να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούν, χωριστές δηλώσεις, ενώ παράλληλα όλοι ανεξαιρέτως οι έγγαμοι, καθώς επίσης και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, θα λάβουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά, είτε έχουν επιλέξει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωριστά είτε επιμένουν να τις υποβάλουν από κοινού.

Όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η εφορία στήνει «παγίδα» σε όσους δηλώνουν ότι φιλοξενούν κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Στους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Συγκεκριμένα, στον Πίνακα 02 (Πληροφοριακά Στοιχεία) του εντύπου Ε1. Οι κωδικοί 007-008 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8 (αφορούν εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, όπως είναι τα παιδιά και οι γονείς).

Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου και οι μήνες φιλοξενίας. Οι κωδικοί αυτοί χρησιμεύουν και για τη διενέργεια επαληθεύσεων και διασταυρώσεων που αφορούν στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων όπως είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Οι φιλοξενούμενοι, από την πλευρά τους, θα πρέπει να αποδεχτούν την «φιλοξενία» φορολογικά μέσω της συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης. Εκεί μεταφέρονται αυτόματα τα στοιχεία του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί.