Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Forbes: Η λίστα με τους 10 νεότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου



Την καθιερωμένη ετήσια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για το 2020 δημοσιοποίησε το περιοδικό Forbes. Μεταξύ άλλων, σε αυτή παρατηρούμε ότι είναι ελάχιστοι οι πολύ νέοι δισεκατομμυριούχοι.

Από τους συνολικά 2.095 δισεκατομμυριούχους που περιλαμβάνει η περίφημη λίστα μόλις 10 δεν έχουν υπερβεί το τριακοστό έτος της ηλικίας τους.

Οι δέκα αυτοί έχουν συνολική περιουσία 15,9 δισ. δολαρίων και προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 10 νεότερους της οικονομικής ελίτ του πλανήτη, πάντως, μόνο τρεις είναι αυτοδημιούργητοι. Πρόκειται για τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Snap, Evan Spiegel, τον John Collison της νεοφυούς εταιρείας πληρωμών Stripe και, φυσικά, τη βασίλισσα των καλλυντικών Kylie Jenner.

Οι υπόλοιποι επτά κάτω των 30 ετών δισεκατομμυριούχοι οφείλουν τη θέση τους στη λίστα του Forbes σε κληρονομιές. Ο Jonathan Kwok, 28 ετών, μπήκε μόνος του για πρώτη φορά στη λίστα, το 2018, αφότου έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Walter Kwok, μεγιστάνας του κλάδου ακινήτων του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, η 23χρονη Alexandra Andresen βρίσκεται στη λίστα από τα 19 της χάρη στο ποσοστό που κατέχει στη Ferd, τη νορβηγική εταιρεία επενδύσεων που εξακολουθεί να διοικεί ο πατέρας της.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι 10 νεότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, σε ηλικιακή κατάταξη. Οι περιουσίες τους υπολογίστηκαν με βάση τις τιμές των μετοχών των εταιρειών τους και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά την 18η Μαρτίου του 2020.

1) Kylie Jenner
Ηλικία: 22 ετών
Περιουσία: 1 δισ. δολάρια
Πηγή: Κλάδος Καλλυντικών

Η τηλεοπτική περσόνα και πρόσφατα βασίλισσα της αγοράς καλλυντικών κατέχει τον τίτλο του νεότερου αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου στην ιστορία. Τον Νοέμβριο, υπέγραψε συμφωνία για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας που δημιούργησε, Kylie Cosmetics, στον γίγαντα του κλάδου των καλλυντικών Coty Inc. έναντι τιμήματος 600 εκατ. δολαρίων.

2) Alexandra Andresen
Ηλικία: 23 ετών
Περιουσία: 1.1 δισ. δολάρια
Πηγή: Εταιρεία Επενδύσεων

3) Katharina Andresen
Ηλικία: 24 ετών
Περιουσία: 1,1 δισ. δολάρια
Πηγή: Εταιρεία Επενδύσεων

Οι δύο αδελφές από τη Νορβηγία κληρονόμησαν έκαστη από 42% του μετοχικού κεφαλαίου της οικογενειακής εταιρείας επενδύσεων Ferd το 2007. Ο πατέρας τους Johan εξακολουθεί να βρίσκεται στο «τιμόνι” της Ferd και ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ψήφου επί των μετοχών της εταιρείας.

4) Gustav Magnar Witzoe
Ηλικία: 26 ετών
Περιουσία: 2,3 δισ. δολάρια
Πηγή: Κλάδος Ιχθυοκαλλιέργειας

Ο Witzoe είναι κάτοχος σχεδόν του ήμισυ της εταιρείας Salmar ASA, που είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σολωμού στον κόσμο, την οποία εξακολουθεί να διευθύνει ο πατέρας του. Ο Νορβηγός κληρονόμος δραστηριοποιείται επίσης ως μοντέλο, αλλά και σε επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και των ακινήτων.

5) Elizabeth Furtwaenger
Ηλικία: 28 ετών
Περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια
Πηγή: Κλάδος Μέσων Ενημέρωσης

Η Furtwaenger και ο μεγαλύτερος αδελφός της Jacob έχουν κληρονομήσει έκαστος το 37,4% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής οικογενειακής εταιρείας μέσων ενημέρωσης από τον πατέρα τους Hubert Burda, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα των δισεκατομμυριούχων. Οι τίτλοι που κατέχει η Burda Media περιλαμβάνουν τις γερμανικές εκδόσεις του Elle και του Playboy. Η Furtwaenger και ο αδελφός της Jacob μετέχουν αμφότεροι στο διοικητικό της συμβούλιο.

6) Jonathan Kwok
Ηλικία: 28 ετών
Περιουσία: 2 δισ. δολάρια
Πηγή: Real Estate

Ο Kwok, από κοινού με τον μεγαλύτερο αδελφό του Geoffrey, κληρονόμησαν το ποσοστό που κατείχε ο πατέρας τους Walter Kwok στη Sun Hung Kai Properties, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Χονγκ Κονγκ, μετά το θάνατό του το 2018. Οι μετοχές της SHKP, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχουν καταγράψει πτώση σχεδόν 18% από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στις αρχές του έτους.

7) John Collison
Ηλικία: 29 ετών
Περιουσία: 3,2 δισ. δολάρια
Πηγή: Εταιρεία Stripe

Η startup εταιρεία πληρωμών Stripe, που ίδρυσαν ο John και ο μεγαλύτερος αδελφός του Patrick, πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2019 έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης από επενδυτές, με την αποτίμησή της να φτάνει στο ποσό των 35 δισ. δολαρίων. Ο John, γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στο Λίμερικ της Ιρλανδίας, ωστόσο πλέον ζει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Stripe.

8) Evan Spiegel
Ηλικία: 29 ετών
Περιουσία: 1,9 δισ. δολάρια
Πηγή: Εταιρεία Snap

Ο συνιδρυτής της Snapchat είναι ένας από τους νεότερους διευθύνοντες συμβούλους εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο. Μετά το ράλι που κατέγραψε το 2019, η μετοχή της Snap καταγράφει πτώση 50% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ο Spiegel, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, έχει αποκτήσει πλέον και τη γαλλική υπηκοότητα, πέραν της αμερικανικής.

9) Pedro de Godoy Bueno
Ηλικία: 29 ετών
Περιουσία: 1,1 δισ. δολάρια
Πηγή: Κλάδος ιατρικής έρευνας

Ο Pedro, ένας από τους τρεις νεοεισερχόμενους στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, είναι γιος του εκλιπόντος Edson de Godoy Bueno (απεβίωσε το 2017), που ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας. Ο Bueno είναι διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της εταιρείας ιατρικής έρευνας και διάγνωσης Diagnósticos da América SA, η οποία έχει δει την αξία των μετοχών της σχεδόν να τριπλασιάζεται την τελευταία τριετία.

10) Lisa Draexlmaier
Ηλικία: 29 ετών
Περιουσία: 1 δισ. δολάρια
Πηγή: Κλάδος εξαρτημάτων αυτοκινήτου

Η 29χρονη Draexlmaier και ο πατέρας της, Fritz, είναι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Fritz Draexlmaier Holdings GmbH, της εταιρείας συμμετοχών στην οποία ανήκει η ομώνυμη βιομηχανία εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Η Lisa, που πλέον είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, βρίσκεται για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.