Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Eurogroup: Θα αποφασιστεί αν χρειάζονται μέτρα για το χρέος στο τέλος του μνημονίου



Ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος ανακοίνωσε  ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.

«Η εφαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μετά το πρόγραμμα και γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό παρακολούθησης. Χρειαζόμαστε υγιείς δημοσιονομικές επιλογές γιατί αυτό είναι σημαντικό σημείο εμπιστοσύνης από τις αγορές» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι τέταρτο πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Σε αυτό είμαστε όλοι σε συμφωνία ότι τέλος είναι η 21η Ιουνίου» πρόσθεσε. «Ζητάμε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και πριν και μετά το πρόγραμμα» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα οδηγήσει στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ανακοοίνωσε ότι η Τρόικα θα έρθει με στόχο να υπάρξει ένα staff level aggreement μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

«Πρέπει να επιταχύνουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες φίλους μας» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου. Θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της ευρωπαικής κρίσης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και χτίζουμε ένα success story για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Τόνισε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, «καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά»

Σεντένο: Μετά τη λήξη του προγράμματος οι τελικές αποφάσεις για το χρέος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα «καλά νέα» προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν πάνω στα τελευταία προαπαιτούμενα για μία συμφωνία για τη δ' αξιολόγηση.

«Για την Ελλάδα είχαμε μία παραγωγική συζήτηση. Ακούσαμε θετικά νέα κυρίως στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η Ελλάδα κατάφερε ένα πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 4% καθώς και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ατζέντα του προγράμματος» είπε ο Πορτογάλος πολιτικός.

«Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μεταπρογραμματική συμφωνία. Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών μας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης που υπογραμμίζει την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό αποτελεί κλειδί για το μέλλον της χώρας. Η ιδιοκτησία είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Σεντένο αναφέροντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα.

Σε ο,τι αφορά για το χρέος ο κ. Σεντένο τόνισε πως «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εάν χρειαστεί με τη λήξη του προγράμματος».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως ένα μεγάλο ζήτημα είναι το «πώς θα στηρίξουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος», σημειώνοντας πως γι αυτό το ζήτημα όπως και αυτό του χρέους θα συνεχιστούν οι συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες με στόχο το Eurogroup του Ιουνίου να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις.

Κερέ: Καλά τα νέα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα

Στην ανάγκη να υ πάρξει άμεσα η τέταρτη αξιολόγηση επικεντρώθηκε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο Γάλλος τραπεζίτης έκανε ειδική αναφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λέγοντας ότι «έχουμε δει πρόοδο αλλά πρέπουν να γίνουν περισσότερα».

apofasi5