Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Eurogroup: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις καθυστερήσεις



Για την αποπληρωμή χρέους θα πάνε τα 748 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες που ενέκρινε το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο που επιτελέστηκε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Δεν παρέλειψαν όμως να κάνουν και συστάσεις για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στο πεδίο των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των τραπεζών.

«Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη του 2021. Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών συνεχάρησαν τις ελληνικές αρχές για την γρήγορη και αποφασιστική πολιτική που ακολούθησαν τόσο για τον περιορισμό της πανδημίας όσο και για την λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης. Ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνική πρόνοια, αγορά εργασίας και δημόσια διοίκηση αποτελούν μερικούς από τους τομείς που κατεγράφη πρόοδος. Υπήρξαν όμως και καθυστερήσεις όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες όμως αναγνωρίζεται ότι οφείλονται στην πανδημία.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α΄κατοικίας από τέλος Ιουλίου 2020». Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται η ανάγκη για ενίσχυση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων όπως η περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αλμούνια: Πρόκληση για την Ελλάδα η εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης

Η πιο σημαντική πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία τόσο τα επόμενα χρόνια όσο και τις επόμενες δεκαετίες σημείωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης για την Ελλάδα, Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ως το πιο σημαντικό σύμφωνα με τον Χοακίν Αλμούνια είναι να διορθωθεί η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το οποίο ναι μεν έχει βελτιωθεί σημαντικά ωστόσο έχει ακόμα αδυναμίες, όπως η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Μέσω της μείωσης τους, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα θα μπορέσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδίως των επενδύσεων. Μάλιστα δεν παραλείπει να παροτρύνει τα κράτη-μέλη να λάβουν σοβαρά υπόψη τον πρόγραμμα του ESM για την στήριξη των κρατών-μελών λόγω της πανδημίας καθώς όπως σημείωσε οι όροι είναι εξαιρετικά επωφελής για όλες τις χώρες, ιδιαίτερα για κάποια κράτη που στρέφονται στις αγορές για άντληση ρευστότητας με επιτόκια υψηλότερα από τα σχεδόν μηδενικά του ESM. «Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι μια σοφή απόφαση για πολλές χώρες της Ευρώπης, της ευρωζώνης, να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν μια χώρα αποφασίσει να ανοίξει αυτό το παράθυρο, θα ακολουθήσουν πολλές άλλες, διότι σχεδόν όλες οι χώρες στην Ευρώπη, σχεδόν όλες θα επωφεληθούν πολύ από την εξεύρεση χρηματοδότησης για 10 χρόνια με επιτόκιο που πλησιάζει το μηδέν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χοακίν Αλμούνια.

Η επόμενη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο.