Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Έρχονται χαράτσια στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ - Ποια νοικοκυριά θα πουν το νερό νεράκι...



Μια από τις φοβερές επιτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είναι ότι σύντομα οι ταλαίπωροι Έλληνες και συγκεκριμένα τα ελληνικά νοικοκυριά θα νοσταλγήσουν το νεράκι...γιατί πολύ απλά θα το στερηθούν μέσα στο 2017.

Οσονούπω το νερό στην Ελλάδα θα επιβαρύνεται από δύο νέα τέλη, το «περιβαλλοντικό τέλος» για τα νοικοκυριά και το «τέλος άρδευσης» για τους αγρότες.

Τι ακριβώς ισχύει σήμερα στις χρεώσεις νερού

Μέχρι τώρα η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση. Όσες περιοχές δεν υδρεύονται από τους δυο αυτούς οργανισμούς, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τιμολογούν το νερό ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν αλλά και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων.

Η τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση, γίνεται από τους τοπικούς και πάλι Δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται για την κάλυψη του κόστους της αφαλάτωσης.

Τι πρόκειται να συμβεί στο εξής

Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων έρχεται και επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία μελέτη.

Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα για νησιά στα οποία η ύδρευση παρέχεται μέσω αφαλάτωσης, η οποία σήμερα επιδοτείται από το κράτος, αλλά δυστυχώς σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, δεν θα προβλέπεται καμία επιδότηση.

Περιβαλλοντικό τέλος θα υπάρχει τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Το τέλος δεν θα εφαρμοστεί πριν από τα τέλη του 2019 καθώς τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2018.

Από τις νέες χρεώσεις μαλλον πλήττονται περισσοτερο οι αγρότες που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις, κι εκει ο υπολογισμός γίνεται ανά στρέμμα και κυβικό μέτρο. Το οριστικό ποσό θα προκύπτει από ένα σταθερό και ένα μεταβλητό τέλος.

Συγκεκριμένα για τους αγρότες, το σύστημα χρέωσης θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και ένα μεταβλητό τέλος στο οποίο περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος ανά μονάδα νερού το οποίο αυξάνεται βάσει της αύξησης της κατανάλωσης λαμβάνοντας υπόψη το είδος καλλιέργειας, τη μέθοδο άρδευσης και την κλιματική ζώνη.

 

Στο συνολικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται 47.000 διακοπές νερού προσεχώς, δίνοντας προτεραιότητα σε 10.000 μισθωμένα νοικοκυριά. 

Για οφειλές πάνω από 100 ευρώ ή αν το πλήθος των ανείσπρακτων λογαριασμών ξεπερνά τους 7 δηλαδή φτάνει τα δύο χρόνια, κόβουν το νεράκι.