Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έρχονται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία - Αυστηρότερα κριτήρια



Περισσότερες δόσεις αλλά και αυστηρότερα κριτήρια προβλέπει το νέο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία, που συζητείται αυτές τις ημέρες μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων.

Ηπρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει μεν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προβλέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις οφειλές από τακτικούς φόρους και τις 24 για χρέη από τις έκτακτες υποχρεώσεις, ωστόσο οι θεσμοί επιμένουν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να μπορεί κάποιος να φτάσει στο ανώτατο όριο των δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.

Από την πλευρά τους τα τεχνικά κλιμάκια αν και φαίνεται να συμφωνούν με τον αριθμό των δόσεων, ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια για τις 120 δόσεις με στόχο να προσελκύσει ακόμη περισσότερους οφειλέτες. Με e-mail και sms οι οφειλέτες θα ενημερωθούν για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και θα καλούνται να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.