Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους σε όλη την υφήλιο λόγω κορωνοϊού..



Εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο «πέφτουν θύματα» της εξάπλωσης του κορωνοϊού αφού από τη μια αυξάνονται συνεχώς οι απώλειες των θέσεων εργασίας, και από την άλλη δημιουργείται μια τεράστια «φούσκα» στα ταμεία κοινωνικής πρόνοιας των κυβερνήσεων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πολλοί οίκοι αξιολόγησης και παγκόσμιοι οργανισμοί μεταξύ των οποίων το ΔΝΤ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας  κρούν το κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για μια «ανεπανάληπτη κρίση που δεν έχει προηγούμενο και σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, πιθανόν να χαθούν περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Καμπανάκι για τους εργαζόμενους «χτύπησε» και η Deutsche Bank, η οποία δήλωσε ότι «οι δείκτες ανεργίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη αυξάνονται συνεχώς και με πρωτοφανή τρόπο», παρομοιάζοντας το ρυθμό αύξησης τους με τη περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας ύφεσης που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1930.

Είναι γεγονός ότι η συνεχής αύξηση της ανεργίας αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για να επιταχύνουν τη διαδικασία  υποβολής προγραμμάτων είτε για σκοπούς αποζημίωσης των εργαζομένων, είτε για να πείσουν τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω απολύσεις μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Ωστόσο, μία ενδεχόμενη αποτυχία από τους αρμόδιους φορείς, ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο βαθιά ύφεση και στη λήψη πιο σκληρών μέτρων για ανάκαμψη από αυτών που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

ΗΠΑ 

Στις ΗΠΑ ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τη τελευταία δεκαετία, ενώ οι μισθοί μειώθηκαν κάτι παραπάνω από 700,000 και εφτά φορές πιο πολύ από ότι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Αρνητικό ρεκόρ, σημείωσε επίσης ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, καθώς αυξήθηκε δραματικά σε 6,65 εκ. τη προηγούμενη εβδομάδα.

Ευρώπη 

Στην βρετανία, σε διάστημα δύο εβδομάδων, υπέβαλλαν αίτηση σχεδόν ένα εκατομμύριο βρετανοί στο ταμείο κοινωνικής πρόνοιας, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της βρετανικής κυβέρνησης, το 27% των επιχειρήσεων προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού λόγω της κρίσης.

Αρνητικό ρεκόρ καταγραφής ανέργων σημειώνει και η Ισπανία, όπου οι δείκτες ανεργίας «χτύπησαν» σχεδόν το 14%,ενώ σχεδόν στο ίδιο ποσοστό και λίγο πιο κάτω, κυμαίνεται ο δείκτης ανεργίας στην Αυστρία.

Σε ότι αφορά τη Γερμανία, σημειώθηκε ελαφρά αύξηση της ανεργίας τον Μάρτιο, εν τούτοις σύμφωνα με αναλυτές, τον Απρίλιο αναμένεται ραγδαία αύξηση της ανεργίας και χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας.

Τέλος, στη Γαλλία, περίπου 400,000 επιχειρήσεις προσέφυγαν σε κρατικά επιδόματα για τους υπαλλήλους τους που αντιστοιχούν συνολικά σε 4 εκατομμύρια εργαζομένους (περίπου το 20% του ιδιωτικού τομέα της χώρας).