Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εντονες αντιδράσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ - Μπλακ άουτ στο Μαξίμου



Η ΔΕΗ απειλεί να… ρίξει στο σκοτάδι την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε ώρα που περνά ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στο κυβερνών κόμμα εντείνεται.

Η απόφαση του Μαξίμου να μπει πωλητήριο έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο άλλα να λέει η κυβέρνηση και άλλα το κόμμα.

Στο πλέον επίμαχο ζήτημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης τείνει να γίνει η ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, καθώς οι δανειστές επιμένουν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δη αυτής της κεντρικής Μακεδονίας αντιδρούν και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες», προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις όπως αυτές του 2014 που είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το «μέτωπο» της αξιολόγησης οι θεσμοί είναι ανένδοτοι ως προς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ και η Κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί τους όρους τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, άναψε «φωτιές» με άρθρο του μέσω του οποίου ζητά από την Κυβέρνηση να «αποτρέψει τον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Με αφορμή το άρθρο αυτό είχε και σκληρή κόντρα μέσω ανακοινώσεων με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη της υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και πως δεν υπάρχει καμιά διάσταση απόψεων για το θέμα αυτό ανάμεσα σε Τσίπρα και Σκουρλέτη

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», υποστήριξε πως τα όσα ακούγονται για τη ΔΕΗ είναι υπερβολικά και πως το όλο θέμα αποτελεί ζήτημα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς την έκβαση της οποίας θα πρέπει να περιμένουμε.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Ειδήσεις" αναφέρει ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος με τις δηλώσεις Σκουρλέτη και φέρεται αν δήλωσε πως "κανείς δεν είναι περισσότερος ευαίσθητος ή αριστερός από τον Πρωθυπουργό".

"Ο κ. Τσίπρας υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλήσει τσάμπα το 40% της εταιρίας. Κρατά τα ίδια βάρη, ενώ μειώνει 40% τους πελάτες. Παράλογο;", αναρωτήθηκε, μιλώντας στον "Alpha989", σε άκρως δηκτικό ύφος, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

Η Ράνια Σβίγκου

Χαρακτηρηστική περίπτωση είναι τα όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου: «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και δεν θα αφήσουμε από την πίσω πόρτα -όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ – την ιδιωτικοποίησή της», τόνισε στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98 και πρόσθεσε ότι ο κ. Σκουρλέτης και το κόμμα και συνολικά η κυβέρνηση καταδεικνύουν τη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Στην συνέχεια βέβαια ακολούθησε την εύκολη συνταγή που ήταν να επιτεθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Μέσα από τη διαπραγμάτευση και την πρώτη αξιολόγηση τα σχέδια που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αυτή τη στιγμή οι δανειστές πιέζουν για πράγματα που είχαν κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει όμως το δεδομένο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα λιγνιτικά και εμείς προσπαθούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα και δεν πρόκειται να φέρουν από την πίσω πόρτα αυτά τα οποία θέλει η ΝΔ η οποία είδαμε και με την παρέμβαση που έκανε πριν λίγες ημέρες τη στιγμή της διαπραγμάτευση της ΔΕΗ, δημοσιοποίησε την άποψη της για μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και μάλιστα κάνοντας ένα βήμα πέρα από τους δανειστές».

Η αντίδραση του Σκουρλέτη

Τις πρώτες…  βόμβες στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να ρίξει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο προκάτοχος του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει έτοιμος να ηγηθεί ενός μετώπου κατά της πώλησης μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, στο οποίο δείχνουν έτοιμοι να προσδεθούν στελέχη της Κουμουνδούρου, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, στήνοντας ένα πλαίσιο ασφυκτικών αντιδράσεων με στόχο το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο υπουργός Εσωτερικών που έσυρε πρώτος το χορό της αποδόμησης έκανε λόγο, μέσω άρθρου του, για προσπάθεια κανιβαλισμού της ΔΕΗ. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των πιστωτών της χώρας, προκαλώντας διάχυτο εκνευρισμό στους… Μαξιμινούς.

Στην παρέμβασή του-φωτιά για το φλέγον ζήτημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο κ. Σκουρλέτης πραγματοποίησε ακόμα μία επίδειξη δύναμης στα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», σημείωσε («Εφημερίδα των Συντακτών») ο κ. Σκουρλέτης, προκαλώντας ακόμα έναν πονοκέφαλο στην Ηρώδου Αττικού, η οποία παίζει τα ρέστα της προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup-ορόσημο της 7ης Απριλίου.

Οι υποστηρικτές του Σκουρλέτη

Στο πλευρό Σκουρλέτη στάθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών στον ΑΝΤ1: «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης αυτά που λέει και τα λέει γιατί πρέπει επιτέλους να μην ξεπουλάμε. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ό,τι θα κάνουν τελικά τα μέτρα… Στο δρόμο για την Ιθάκη θα κάνεις και κάποιες παραχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, εστιάζοντας στα μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία.

«Πίσω από τις διαπραγματεύσεις και τις συχνά παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, κρύβεται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Εχουμε να κάνουμε με άπληστους δανειστές, οικονομικούς δολοφόνους», υποστήριξε («Flash») ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Οσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως η συγκυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις που είναι ενάντια στην αριστερή της φύση για να επαναφέρει στο προσκήνιο την οπτική, σύμφωνα με την οποία η παραμονή στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται με κάθε κόστος.

Οπως είναι  φανερό επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι βουλευτές της Κουμουνδούρου, καθώς το άκουσμα του «πωλείται» στη ΔΕΗ φαίνεται πως αποτέλεσε για έναν αριθμό τους κόκκινο πανί όσον αφορά στην υπό εξέλιξη κυβίστηση της συγκυβέρνησης για να δει… λευκό καπνό στο μέτωπο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Για αυτό τον λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σταθάκης, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ώρες συνάντηση με τους βουλευτές της Κουμουνδούρου που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να υπάρξει ένα πρώτο… πολιτικό μασάζ.

Η άλλη άποψη

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις βολές στελεχών κινήθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ζήτησε να μεταβληθεί σε κέντρο επενδύσεων η ΔΕΗ, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO, ανάβοντας φωτιές στα ενδότερα της Κουμουνδούρου. «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας (ΣΚΑΪ).

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, ο υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε πως το κύριο θέμα είναι εάν η Επιχείρηση θα παραμείνει ισχυρή, εάν θα λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας και να μεταβληθεί σε κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO. «Υπάρχουν δρόμοι που δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν και δρόμοι που πρέπει να δοκιμαστούν…», επεσήμανε.

«Μασάζ» από Σταθάκη

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αντιδρούν στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ και κυρίως αυτοί που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου βρίσκονται και οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έχει αναλάβει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Ήδη, πάντως, έχει γίνει ενημέρωση για πωλητήρια μονάδων από τον υπουργό προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και προς τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, ενώ σήμερα στις 16:30 θα ενημερώσει τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρή Καρυπίδη και τους βουλευτές των 4 νομών της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για πωλήσεις μονάδων, η κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το αίτημα για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το  ΤΑΙΠΕΔ  στο Υπερταμείο, που θα σήμαινε διατήρηση του πλειοψηφικού ελέγχου (51%) που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ήτοι θα υπήρχε ο έλεγχος του κράτους στη μικρότερη ΔΕΗ, μέχρι να προκύψει κάτι άλλο.

«Επί ποδός πολέμου» η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Τις τελευταίες ημέρες, στο μεταξύ, οι αντιδράσεις των συνδικάτων της ΔΕΗ κλιμακώνονται. O πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε πως αν προχωρήσει και υποχωρήσει η κυβέρνηση δεν θα μείνουν οι εργαζόμενοι με σταυρωμένα χέρια, θα ακολουθήσουν γεγονότα του 2014, προσθέτοντας πως ο περιφερειάρχης Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει θεσμική εκτροπή την πώληση έστω και μίας μετοχής της ΔΕΗ, προανήγγειλε δε παραίτηση σε αυτήν την περίπτωση του συνόλου του περιφερειακού συμβουλίου.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» και συμπλήρωσε «μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, άλλα της μισής ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από καμία πώληση. Θα είναι η καταστροφή των καταναλωτών γιατί αν έχουμε ολιγοπώλιο στην ενέργεια με την ΔΕΗ αποδεκατισμένη θα έχουμε αυξήσει των τιμολογίων».

Προανήγγειλε δε ότι το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι, είναι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανάλογες με αυτές του 2014, οι οποίες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.