Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εμπορικός πόλεμος: Στην αντεπίθεση η Ιαπωνία, διάλογο θέλει η Κίνα



Αν και από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ, η Ιαπωνία δεν είχε πετύχει να εξασφαλίσει προσωρινή έστω εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Τώρα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα. 

Η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι το Τόκιο εξετάζει την επιβολή δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 409 εκατ. δολαρίων και σχεδιάζει μάλιστα να ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις προθέσεις του. Η αξία των εισαγωγών που θα μπουν στο στόχαστρο αντιστοιχεί σε εκείνη των ιαπωνικών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, που πλήττονται από τους δασμούς. 

Δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, ωστόσο στόχος των Ιαπώνων είναι να πιέσουν τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν το θέμα της εξαίρεσης της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυνυμίας. 

Την ίδια ώρα η Κίνα επαναλαμβάνει ότι δεν θέλει να δει μία κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και εκφράζει την ελπίδα οι συνομιλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον, να αποδώσουν καρπούς. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου υπογράμμισε ότι το Πεκίνο αναμένει μεταξύ άλλων μία «δίκαιη αντιμετώπιση» της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE.