Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 -
Ελαφριά ψιχάλα

31 °C

Σήμερα, 6. Ιουλίου 2020

ΕΚΤ: Θα αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ;Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη στρέφεται το ενδιαφέρον καθώς αναλυτές αναμένουν είτε μία δήλωση ή ακόμα και απόφαση για αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE λόγω της πανδημίας.

Η γρήγορη απορρόφηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) αυξάνει τις πιθανότητες να αποφασιστεί μια περαιτέρω διεύρυνση του ποσού για την αγορά κρατικών τίτλων. Είναι χαρακτηριστικό το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη δείχνει ότι θα «εξαντληθεί» στα μέσα Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου.

Ένα σενάριο θα μπορούσε να προβλέπει αύξηση των πόρων του προγράμματος κατά 250 δισ. ευρώ με 500 δισ. ευρώ ή ακόμα και επέκταση της διάρκειας του συγκεκριμένου προγράμματος και εντός του 2021 ή και συνδυασμό των παραπάνω. Ωστόσο οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν στη τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, τον Ιούλιο. Το ζήτημα είναι κατά πόσο υπάρχει διάθεση για αναμονή έως τον επόμενο μήνα.  

Καθοριστικό ρόλο στη λήψη απόφασης θα παίξει και η αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την πορεία της ύφεσης στην ευρωζώνη. Τις τελευταίες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ προέβλεψε ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα κυμανθεί μεταξύ 8% με 12% από 5% με 12% πριν από περίπου ένα μήνα.

Για την Ελλάδα, οποτεδήποτε κι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα. Ήδη η ΕΚΤ έχει απορροφήσει ένα σημαντικό αριθμό ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Τα ελληνικά ομόλογα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την πανδημία αφορά αγορές ύψους 12 δισ. ευρώ ενώ ήδη οι αγορές που έχουν γίνει από την ΕΚΤ έχουν φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ συμβάλλοντας θετικά στην υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου. Η αύξηση του πακέτου κατά 500 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αυξήσει και το ποσό «συμμετοχής» τον ελληνικών ομολόγων κατά περίπου 8 δισ. ευρώ.