Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δώρο Πάσχα έως 30 Ιουνίου. Το κράτος θα καταβάλει το ποσό για το διάστημα που νέκρωσε η αγορά



Έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα οι επιχειρήσεις- εργοδότες που ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησης τους είτε με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα δημοσιευτεί ο νόμος θα προβλέπει την καταβολή του δώρου Πάσχα σε μεταγενέστερο χρόνο από την Μεγάλη Τετάρτη, αλλά όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2020. Έως τις 30 Ιουνίου ο εργοδότης απαλλάσσεται από την επιβολή διοικητικών ή άλλων κυρώσεων, δεν ισχύει όμως το ίδιο εάν υπερβεί την καταληκτική ημερομηνία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νόμο που θα κατατεθεί προβλέπεται ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση προχωράει σε αυτή τη ρύθμιση γιατί με βάση την υπ’ αριθμ. 19040/7.12.1981 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 742, τεύχος Β΄ της 9.12.81) και σε συνδυασμό με την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων που έχουν ως συνέπεια την αναστολή εργασιακής σχέσης, η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ρητώς ότι, στην περίπτωση κατά την οποία, η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις αναφερόμενες στην ίδια διάταξη Επιχειρήσεις – Εργοδότες, τίθεται σε αναστολή, και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής. Με αυτό τον τρόπο το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις- εργοδότες που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα έως την Μεγάλη Τετάρτη.