Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΔΝΤ: Με «βαρύ» βήμα η ανάκαμψη της Ευρωζώνης



Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να κινηθεί με πολύ πιο αργούς ρυθμούς το 2021συγκριτικά με τους ρυθμούς που αναμένονταν, υποστήριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να πλήττει την περιοχή.

Οι κίνδυνοι παραμένουν για την οικονομία και την επόμενη χρονιά ενώ ο χρόνος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα διανεμηθούν τα εμβόλια στον πληθυσμό, τόνισε το ΔΝΤ προσθέτοντας πως οι πολιτικές του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο βοήθησαν στην ελάφρυνση της επίδρασης της κρίσης. 

«Αν δεν αλλάξει σημαντικά η δυναμική της πανδημίας μέσα στους επόμενους μήνες, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να σημειωθεί περισσότερο σταδιακά από το αναμενόμενο», σημείωσε το ΔΝΤ σε έκθεσή του. Θα χρειαστεί περαιτέρω δημοσιονομική υποστήριξη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να «δουν τις επιλογές  τους για να βελτιώσουν τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες», αναφέρεται.

Προς το παρόν, το ΔΝΤ διατήρησε τις εκτιμήσεις του για συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 8,3% φέτος και ανάκαμψη 5,2% το 2021.

Μια πιο αργή ανάκαμψη όμως είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνιες «ουλές» που θα επηρεάσουν τις χώρες της Ε.Ε. στο μέλλον, προειδοποίησε το ΔΝΤ προσθέτοντας ότι η ένταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία στο μέτωπο του Brexit αυξάνει την αβεβαιότητα καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει στο τέλος του μήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Η Ιταλία και η Αυστρία ανακοίνωσαν νέα μέτρα για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας την στιγμή που η Βρετανία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Παράλληλα στην χώρα έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του ιού που έχει σημάνει τον συναγερμό με πάνω από 50 χώρες να επιβάλλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και απαγορεύσεις πτήσεων από την Βρετανία.

Εξελίξεις τέτοιου είδους περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις ελπίδες για γρήγορα ανάκαμψη της οικονομίας, ακόμα και στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ έδωσε, ωστόσο, τα εύσημα στο σχέδιο «Νέας Γενεάς της Ε.Ε.», το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέροντας πως η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από τη «γρήγορη εφαρμογή, την ποιότητα των δαπανών και την ικανότητά του να λειτουργεί ως καταλύτης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Το Ταμείο συνέστησε επίσης να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης ια τις τράπεζες έως ότου δρομολογηθεί η ανάκαμψη.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ δήλωσε ότι «αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να παραμείνει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων».

Τέλος, επαίνεσε την ΕΚΤ  και τις νομισματικές πολιτικές που ανακοίνωσε αυτό το μήνα, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη.