Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα θωράκισης των οικονομιών



Δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών της Ε.Ε. μελετούν οι υπουργοί Οικονομικών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε αρκετές και μάλιστα ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα και η ΕΚΤ μελετά μέτρα θωράκισης των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, τη «σκυτάλη» παίρνουν σήμερα οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) με στόχο να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. 

Δημοσιονομικά μέτρα αντίδοτο στις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και το εμπόριο ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι τομείς καθώς τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται και σε τομείς όπως το real estate, η ψυχαγωγία ακόμα και ο πολιτισμός.

Ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει ο κορονοϊός στην οικονομία, και ιδιαίτερα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ήταν και το βασικό αντικείμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, με διευρυμένη σύνθεση. Όπως κι αναμενόταν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις αλλά έγινε μια πρώτη καταγραφή των επιπτώσεων αλλά και συντονισμός των δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα με ορίζοντα το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, χωρίς κάποιοι να αποκλείουν το ενδεχόμενο για ακόμα μία τηλεδιάσκεψη, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομική μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων”» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία: «Σε περίπτωση ενός έκτακτου γεγονότος το οποίο ξεπερνά τον έλεγχο του κράτους-μέλους και το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της γενικής κυβέρνησης… δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρεκκλίνουν προσωρινά από την πορεία προσαρμογής… υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο όπως η Ιταλία και η Γαλλία, τάχθηκαν υπέρ της λήψης μιας ενιαίας δέσμης μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Παρεμβάσεις οι οποίες θα ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, χωρίς να επηρεάζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιταλία και η Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες, με βάση τα τωρινά δεδομένα, επιπτώσεις στην οικονομία τους (η Ιταλία έχει ανακοινώσει δέσμη δημοσιονομικών παρεμβάσεων και η Γαλλία προχώρησε στη δημιουργία ομάδας εργασίας για τη καταγραφή των προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων αντιμετώπισης τους).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Eurogroup δεν έγινε συζήτηση για ενδεχόμενη αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων αν και μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του για το κατά πόσο γρήγορα θα επέλθει βελτίωση των οικονομιών όταν «κοπάσει» η επιδημία. 

ΕΚΤ - Έτοιμη για τη λήψη αναγκαίων μέτρων

Μετά τη Federal Reserve, η οποία προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της κατά 0,5%, αναλυτές εκτιμούν ότι σε μια ανάλογη κίνηση ίσως προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Τα μάτια όλων στρέφονται στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την επόμενη Πέμπτη 12 Μαρτίου και ιδιαίτερα στις δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει. Ήδη σε δήλωση της στις αρχές της εβδομάδας η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προϊδεάσει δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους.

Εντείνεται η ανησυχία από το ΔΝΤ

Για υψηλούς κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού έκανε λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι βλέπει μετατόπιση των προοπτικών στα «πιο άσχημα σενάρια». «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, δυστυχώς, από την περασμένη εβδομάδα, έχουμε δει μια μετατόπιση σε ένα πιο αρνητικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία». Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2019, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να είναι δυνατό να εκτιμηθεί το βάθος της επίδρασης.