Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Διεθνή χρηματιστήρια: Χαμόγελα και ανακούφιση μετά την εμπορική συμφωνία



Με άνοδο υποδέχθηκαν οι ασιατικές αγορές την είδηση για ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την πρώτη φάση εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών. Ανοδικό κλίμα αναμένεται και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να «χαιρετίζουν» τη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με την οποία αποφεύγεται το χειρότερο σενάριο ενός πολέμου δασμών.

 

O πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωνε άνοδο κατά την έναρξη των συναλλαγών, με τις μετοχές πρώτων υλών να πρωταγωνιστούν, με κέρδη 1%.

Θετικά πρόσημα και στην Ασία, με τις κινεζικές μετοχές να κάνουν άλμα, τόσο λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου όσο και στον απόηχο των θετικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή και πωλήσεις λιανικής στην Κίνα, σημειώνοντας μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο τον Νοέμβριο.

Ο γενικός δείκτης στο Xρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε 0,56%, ενώ ο δείκτης στην αγορά Σενζέν έκανε ράλι 1,,54%. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 6,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Άνοδος 8% και για τις πωλήσεις λιανικής, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άυξηση 7,6%.

Με κέρδη 1,63% έκλεισε ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας, ενώ στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε 0,29%, μετά το δυναμικό ράλι της Παρασκευής.