Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Δεν θα υποτιμήσει άλλο το γουάν η Κίνα - Με το βλέμμα στο Πεκίνο οι οικονομικοί αναλυτές



 Σταθερό θα κρατήσει το νόμισμα της η Κίνα, απέναντι στην  ισοτιμία των νομισμάτων της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ επιπλέον δεν προχωρήσει σε περαιτέρω υποτίμηση του, σύμφωνα με  τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γι Γκάνγκ.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας, θα διατηρηθούν στα κατάλληλα επίπεδα, προκειμένου να υποστηριχθεί η παραπάνω απόφαση.

Στο μεταξύ, ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ, τρίτος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ δε θα πρέπει "να πολιτικοποιεί τα πάντα,” αλλά θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στην ενοποίηση της οικονομίας του με την οικονομία της Κίνας, σύμφωνα με μέλη του Κινεζικού Κοινοβουλίου που συναντήθηκαν σήμερα μαζί του. 

Χθες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ τάχθηκε υπέρ της παροχής μεγαλύτερης οικονομικής υποστήριξης στο Χονγκ Κονγκ, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης του κοινοβουλίου στο Πεκίνο. Ο Ζανγκ σχολίασε ότι παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ προκάλεσαν ανησυχία, ήταν μία κατάσταση, την οποία, η τοπική διοίκηση του Χονγκ Κονγκ, μπόρεσε να χειριστεί.

Παράλληλα, ο Ζανγκ τόνισε: "Πρέπει κάποιος να δει την κατάσταση ευρύτερα και να μην τα πολιτικοποιεί όλα,” επισημαίνει η Ρίτα Φαν μέλος επιτροπής του Κινεζικού Κοινοβουλίου στην οποία προεδρεύει ο Ζανγκ. Τα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα, είχαν αποδώσει τα επεισόδια που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές Φεβρουαρίου, σε "ακραίους κύκλους” που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του Χονγκ Κονγκ.

Παρά το γεγονός ότι ο Ζανγκ δεν επέρριψε ευθύνες σε κανέναν, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ηγετικών κύκλων στο Πεκίνο σχετικά με το αρνητικό κλίμα που εδραιώνεται σε διάφορες ομάδες νέων στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες με ακραία μέσα απαιτούν περισσότερη αυτονομία.

Η Κίνα τονίζει ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της και υπό τη λογική αυτή, το Πεκίνο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε κίνηση που αποβλέπει στην ανεξαρτησία του.

Το Ρόιτερς δε στάθηκε δυνατό να επικοινωνήσει με τον Ζιανγκ, προκειμένου να σχολιάσει τα όσα μετέφεραν τα μέλη του κοινοβουλίου, καθώς κανένας αξιωματούχος στα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία, δεν απάντησε σε σχετικά τηλεφωνήματα.