Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δεν μπορούν να συνεννοηθούν: Φιάσκο με τις 12 δόσεις για τις οφειλές



Σε ρυθμούς τρόικας κινείται πλέον η κυβέρνηση που τρέχει να συντάξει το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει την άλλη εβδομάδα για να κλείσει η αξιολόγηση και, στο κλίμα αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έκοψε απότομα τη φόρα στα σενάρια και τις εξαγγελίες για πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις, τις οποίες διακινούσε με δηλώσεις της το πρωί εχθές η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.

Στο υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν άμεσα τις δηλώσεις Αντωνοπούλου, παρότι στο παρασκήνιο υπήρχαν ενστάσεις στο οικονομικό επιτελείο, για το αν θα έπρεπε ή όχι να «αδειάσουν» τόσο ανοικτά την αναπληρωτή υπουργό.

Αν και αναρμόδια για τα θέματα της φορολογίας, η κυρία Αντωνοπούλου δεν είναι απλά και μόνον ένα μέλος της κυβέρνησης, αλλά υπουργός σε παραγωγικό υπουργείο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Και ως σύζυγος όμως του υπουργού Οικονομίας κυρίου Δημήτρη Παπαδημητρίου, γνωρίζει καλά την οικονομική και πολιτική κατάσταση, καθώς πριν υπουργοποιηθεί -αλλά και μετά ακόμη- εξέδιδε τακτικότατα εκθέσεις από κοινού με τον σύζυγό της, καταγράφοντας όλες τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα (για λογαριασμό του Ινστιτούτου Levy στην Αμερική) και προεξοφλώντας την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, οι οποίες αποτελούσαν «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" την Τετάρτη, η κυρία Αντωνοπούλου τόνισε ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις, και για το συγκεκριμένο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο. Υποστήριξε ότι με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. "Αυτό θα διευκολύνει και τα νοικοκυριά και τον προγραμματισμό τους" είπε η κ. Αντωνοπούλου.

Είτε από άγνοια, είτε σκοπίμως, η αναφορά της κυρίας Αντωνοπούλου ενόχλησε σφόδρα το υπουργείο Οικονομικών που διέψευσε άμεσα τις πληροφορίες, καθώς οι δηλώσεις και η σχετική είδηση αναπαρήχθησαν άμεσα από το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης.

«Δεν ισχύει η είδηση» ήταν η πρώτη αντίδραση από στέλεχος με άμεση γνώση του θέματος και λίγο αργότερα «κύκλοι» του υπουργού Οικονομικών έσπευδαν να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα αναφέροντας πως «τα δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Αρμόδιες πηγές έλεγαν επίσης ότι «είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο», «δεν συζητήθηκε καν με τους θεσμούς», θυμίζοντας επίσης ότι παράταση πληρωμών σε 12 δόσεις σημαίνει από δημοσιονομική άποψη ότι τα έσοδα θα μεταφέρονται στο επόμενο έτος και πως συζητήσεις υπήρξαν με τους δανειστές για σχέδιο πληρωμών φόρου εισοδήματος σε 6 μηνιαίες αντί 3 διμηνιαίες αλλά «προκάλεσαν μάλλον τις ειρωνείες των ξένων» γιατί και οι δύο εναλλακτικές είναι ουσιαστικά το ίδιο.

Η σφοδρότητα της αντίδρασης μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει σπάνια, αλλά θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα Τσακαλώτου σε όσους έχουν μείνει στο κλίμα των παροχών και της διανομής μερισμάτων, ότι η φάση εκείνη πέρασε και τώρα επείγει η σύνταξη και ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η 3η αξιολόγηση.

Πρακτικά, όπως θύμιζαν και κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, αυτό που έχει να προσφέρει η κυβέρνηση στους φορολογουμένους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τους φόρους τους είναι η ρύθμιση χρεών για οφειλές έως 50.000 ευρώ. Επιπλέον από φέτος θα μπορούν να βάζουν στην πάγια ρύθμιση (με τόκο 6%) και οφειλές φόρων πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες, καθώς από 1.1.2018 και για μία μέρα καθυστέρησης μόλις θα χάνονται αυτομάτως οι ρυθμίσεις και θα ξεκινούν οι κατασχέσεις.​