Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

CNBC: Όχι πάλι! Η Ελλάδα συγκρούεται με τους δανειστές της



Το θέμα της Ελλάδας επανέρχεται στην επικαιρότητα αναφέρει το CNBC που κάνει εκτενή αναφορά στη νέα διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Αθήνας και το ΔΝΤ.

To CNBC αναφέρει πως το μεγάλο «αγκάθι» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς είναι τι θα συμβεί αν η χώρα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018. «Οι δανειστές θέλουν ένα προληπτικό σχέδιο με μέτρα που θα νομοθετηθούν στη Βουλή και τα οποία θα πυροδοτούν αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει από την πλευρά της ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει για ένα υποθετικό ενδεχόμενο. Έχει προτείνει και αυτή ένα μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, αλλά το ΔΝΤ επιμένει στην εγγραφή των μέτρων σε νόμο» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο.

«Οι δανειστές θέλουν να δουν ένα μενού αξιόπιστων και συγκεκριμένων μέτρων που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων χωρίς μηχανισμούς αυτόματης πυροδότησης (αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018)» έγραψε σύμφωνα με το CNBC ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo και συνεχίζει:

Αυτό είναι σημαντικό, κυρίως γιατί χωρίς αυτό το προληπτικό πακέτο, οι δανειστές δεν θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους που απαιτεί η Αθήνα και κυρίως το ΔΝΤ, το οποί οι πιστωτές προσπαθούν να κρατήσουν εντός προγράμματος.

Στη συνέχεια το CNBC παραθέτει τις εκτιμήσεις του Daniel Morris, υπεύθυνου στρατηγικών επενδύσεων στην BNP Paribas, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος πως στο τέλος θα βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα.

«Έχουμε βρεθεί και κατά το παρελθόν σε αυτό το σημείο και το μοτίβο φαίνεται να είναι πως θα κινηθούμε προς την διορία και θα υπάρξει κάποια ανησυχία αλλά πιστεύω ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές τώρα είναι πως δεν πρόκειται για κάποια επιστροφή στην κρίση της ευρωζώνης όπως το 2011 και το 2012» σημείωσε, προσθέτοντας πως στο τέλος η ευρωζώνη θα έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα είναι σε θέση να πουλήσει στο δικό του κόμμα οποιοδήποτε σχέδιο για το προληπτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει όπως προτείνει η Αθήνα οριζόντιες περικοπές 5%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη από το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Από την άλλη, οποιοδήποτε σχέδιο θα αναγκάζει την Αθήνα να δεσμευτεί σε εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα, όπως θέλουν οι δανειστές, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πουληθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος εκλογών θα αυξηθεί πάλι» προειδοποίησε.