Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για ΑΔΜΗΕ - Τον Φεβρουάριο 2017 η ολοκλήρωση της πώλησης



Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ έως τον Φεβρουάριο του 2017 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ με ποσοστό από 20%-24% θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από τη ΔΕΗ. Σε πέντε μήνες από την προκήρυξη του διαγωνισμού θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο επενδυτής, ενώ σε οκτώ μήνες από την προκήρυξη θα πρέπει να έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταβίβασης.

Με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο διασφαλίζεται ότι η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 51%, καθώς και ότι ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ θα ασκείται από φορέα του Δημοσίου στον οποίο δεν θα μπορεί να συμμετέχει η ΔΕΗ, ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που ασκεί προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

Επίσης το πολυνομοσχέδιο προβλέπει σαφώς ότι ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ δεν συνιστά λόγο καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας και δεν επηρεάζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ καταργεί και τις διατάξεις προηγούμενων νόμων που προέβλεπαν τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.

Αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση της νέας σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ μέσω της εξής διαδικασίας:
  1.     Μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που θα εκδοθούν, από τη ΔΕΗ, σε εταιρεία Holding, η οποία θα συσταθεί από τη ΔΕΗ.
  2. Πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του μετοχικού κεφαλαίου του, από τη ΔΕΗ σε εταιρεία της οποίας μοναδικός μέτοχος θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρία θα ονομάζεται «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ», θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ και διάρκεια ζωής 99 χρόνια.
  3. Πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου, από τη ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.

Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός θα γίνει με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΑΔΜΗΕ η οποία θα εγκρίνει:

  •     Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.
  •     Τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά ποσό ίσο με το ποσό που θα προκύψει από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών και
  •     Την καταβολή στη ΔΕΗ του ποσού που θα αποδεσμευθεί από την μείωση.

Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ο ΑΔΜΗΕ θα συμψηφιστούν οφειλές προς τη ΔΕΗ, εξαιρουμένων των οφειλών που προέρχονται από τις συναλλαγές στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο μέχρι το τέλος Ιουνίου με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ θα πρέπει να εγκριθεί η  πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία του Δημοσίου «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ», η πώληση και μεταβίβαση του 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σε στρατηγικό επενδυτή, που θα αναδειχθεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και η  σύσταση holding με μοναδικό μέτοχο αρχικώς τη ΔΕΗ και η μεταβίβαση σε αυτή, υπό μορφή εισφοράς σε είδος στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 51% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις από τη ΔΕΗ προβλέπεται ότι:

  •     Η ΔΕΗ προχωρεί στην πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ
  •     Η ΔΕΗ προχωρεί στην πώληση του 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στον στρατηγικό επενδυτή.

Η ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο θα μεταβιβαστούν μετοχές του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ανώτατο καταληκτικό ποσοστό 24% του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού...