Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αποσύρονται τα μέτρα λιτότητας στη Φινλανδία



Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αρχίζει να αποσύρει τα μέτρα λιτότητας τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται σταδιακά, έπειτα από μια μεγάλη δοκιμασία τριών χρόνων ύφεσης. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει σε άλλες περικοπές, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει το έλλειμμα.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Πριν από μήνες η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μειώσει το εργατικό κόστος σε μια προσπάθεια να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. Τώρα όμως που φαίνεται να δημιουργούνται εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο, ο Όρπο και ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μείωση των φόρων εισοδήματος, χωρίς να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας που είχαν λάβει, αναφέρει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση πάντως αποφεύγει να κάνει λόγο για την υιοθέτηση δημοσιονομικού προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, αναλογιζόμενη τις αντιδράσεις που αυτό θα δημιουργούσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% του ΑΕΠ και στο 2,5% το 2017. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας φέτος και του χρόνου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8%.