Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανώμαλη προσγείωση και από τον Ντομπρόφσκις για τον Τσίπρα: Χαμηλώνει τον πήχη για το χρέος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν



Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Valdis Dombrovskis), αποσυνδέοντας τη συμφωνία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για επιλογή της Αθήνας να αυξήσει τους φόρους και όχι να μειώσει τις δαπάνες.

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος νίπτει τας χείρας του, ξεκαθαρίζοντας οτι –βάσει του τελευταίου Eurogroup– τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου.

Αντιτείνει, όμως, πως «αυτό που αναμένεται είναι η πλήρης συγκεκριμενοποίηση του πακέτου μέτρων, αλλά και ένας οδικός χάρτης για τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ».

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως δεν θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός για τα επιπλέον μέτρα, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να πιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως σημειώνει, «πέρυσι η πρόβλεψη ήταν για 0,25% πρωτογενές έλλειμμα και τελικά η ελληνική οικονομία είχε πλεόνασμα 0,7%-0,8%, αν δεν υπολογίσει κανείς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», επομένως «το θέμα δεν είναι η νομοθέτηση των μέτρων, αλλά η εφαρμογή τους».
Η συμμετοχή του ΔΝΤ και η συμφωνία για το χρέος

Από τις απαντήσεις του επιτρόπου διαφαίνεται για άλλη μια φορά ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακόμα δεν έχουν καταλήξει ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπενθυμίζει ότι για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα χρειαστεί προηγουμένως ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει τη θέση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δεν συνδέουν την όποια συμφωνία για το χρέος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο επίτροπος υποστηρίζει ότι «το χρέος δεν είναι νομικά συνδεδεμένο αλλά συνδεδεμένο με το συνολικό πακέτο».

Στην ερώτηση για το αν άλλαξε κάτι στις θέσεις του Ταμείου απαντά ότι «μαζί με τη συμφωνία στο πακέτο μέτρων, αυτή η συμφωνία στο χρέος αναμένεται να επιτρέψει και στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», επισημαίνοντας ότι το βασικό σενάριο στις Βρυξέλλες προβλέπει «συμμετοχή του Ταμείου με χρηματοδότηση» και όχι απλώς στο ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Ο επίτροπος αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όπου «υπήρχε η προθυμία να εξεταστούν τα μέτρα μείωσης του χρέους». Τονίζει δε ότι «η ιδέα είναι να είναι διαχειρίσιμες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν και μετά τη λήξη του προγράμματος».

Προηγουμένως, είχε πεί ότι «τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και στη μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες».

Περικοπές δαπανών ή αύξηση φόρων;

Στην ερώτηση πώς τελικά συμφώνησαν οι Βρυξέλλες στη συγκεκριμένη συνταγή του μεγάλου φορολογικού πακέτου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά ότι οι Ευρωπαίοι είχαν στα χέρια τους «μελέτες που υποστήριζαν ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων», επιχείρημα το οποίο επικαλούνταν «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση».

«Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες», αναφέρει ο επίτροπος στο δια ταύτα.

«Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», παραδέχεται, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης», καθώς «είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία, να επιστρέψουν στις αγορές και να μην χρειαστούν τέταρτο πρόγραμμα».

Κλείνοντας, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις κάνει λόγο για «πολύ αρνητικές» επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις περυσινές διαπραγματευτικές τακτικές της Αθήνας: «Η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι μεγαλύτερη από ό,τι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία βρισκόμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία», καλώντας να συγκρίνουμε «ποιες ήταν οι ανεκπλήρωτες προϋποθέσεις» και «ποιο είναι το πακέτο μέτρων τώρα».