Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αλλάζουν τα πάντα σε τιμολόγια και συναλλαγές



Τέλος στο χαρτοβασίλειο των τιμολογίων και των απλογραφικών βιβλίων που τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιχειρεί να βάλει από το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το σχέδιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή στηρίζεται στα πρότυπα της Ιταλίας.

Προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και να διαβιβάζουν αυτόματα τα στοιχεία τους για επεξεργασία και διασταύρωση στο Taxisnet.

Τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά μεταξύ επιχειρήσεων ή και ελευθέρων επαγγελματιών θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση. Με τη διαδικασία αυτή, οι φορολογικές υπηρεσίες θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, on line συνδεδεμένα με τα λογιστήρια και τα ταμεία των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και εξ’ αποστάσεως ποιο είναι το ύψος των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις καθώς επίσης και το ύψος των συναλλαγών παροχής υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων-ελευθέρων επαγγελματιών.

Ουσιαστικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Ειδικότερα, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα γίνεται έλεγχος μεταξύ:

Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την άμεση και ηλεκτρονική παραλαβή των στοιχείων των πωλήσεων των επιχειρήσεων καθημερινά

Τραπεζών, με τις ηλεκτρονικές πληρωμές (μέσω e-banking, POS και άλλων μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής )