Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αισιοδοξία για θετικό κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης



Αισιοδοξία πως η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς θα «κλείσει» θετικά την επόμενη εβδομάδα εξέφρασαν ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Eurogroup .

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι είχε προαναγγείλει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 
 

Όσον αφορά την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις αναμένεται να ληφθεί απόφαση από το Eurogroup του Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Τέλος, σχετικά με το μέτωπο της μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τη χρήση του 2021 και μετά, θα πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, που λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του προϋπολογισμού του επόμενου έτους στην Κομισιόν.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τέθηκαν πολλά θέματα, όπως η οικονομική συγκυρία, καθώς και το ζήτημα της εμβάθυνσης, ενώ η Κομισιόν παρουσίασε στους υπουργούς την πρωτοβουλία της για τη διευρυμένη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τις ενδεχόμενες αλλαγές στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από την αναζήτηση τρόπων μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας μέχρι τις «πράσινες» επενδύσεις.