Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Airbnb: Έρχονται πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων



Σε σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (Airbnb) που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος των ελέγχων αυτών είναι να εντοπιστούν οι διαχειριστές η ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» και αν όσοι έχουν εγγραφεί έχουν δηλώσει όπως υποχρεούνται τις ενοικιάσεις των ακινήτων τους που έκαναν σε πελάτες τους.

Μετά και από τις συνεχείς προειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ, το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας δήλωσης αυτών των ακινήτων και κυρίως τις συστάσεις του ίδιου του Airbnb για συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία, φαίνεται ότι πολλοί θορυβήθηκαν.

Όπως απεκάλυψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έως τις 30 Νοεμβρίου, οπότε έληξε η προθεσμία εγγραφών στο Μητρώο Ακινήτων της ΑΑΔΕ, οι εγγραφές ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ιντερνετικών πλατφορμών διαμοιρασμού έφτασαν τις 49.000 και τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 160% σε σχέση με τα 68 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Όσοι ιδιοκτήτες η διαχειριστές δήλωσαν τα πλήρη στοιχεία τους μαζί με τον αριθμό των ακινήτων τους κλήθηκαν παράλληλα να δηλώσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των ακινήτων τους που συνήψαν από τις 1/1/2018 έως τα τέλη Αυγούστου. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο μητρώο το αργότερο μέχρι στις 20 του επόμενου μηνός τις μισθώσεις του προηγούμενου μήνα.

Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, ενώ τους περιμένουν και καταλογισμοί φόρων εφόσον εντοπιστούν να μην δηλώνουν μέρος η το σύνολο των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους σε πελάτες τους.

Ως γνωστόν τα εισοδήματα από τις μισθώσεις ακινήτων φορολογούνται το ίδιο ,είτε πρόκειται για παραδοσιακά ενοίκια ακινήτων η τις μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και είναι 15% έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.001-35.000 ευρώ και 45% από 30.001 και άνω.