Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Αγωγή κατά της VW από την αμερικανική κυβέρνηση



Αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για το λογισμικό που παραποιούσε την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν εκ μέρους της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.

«Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι σχεδόν 600.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα» είχαν το παράνομο λογισμικό, το οποίο είχε στόχο την παραποίηση των συστημάτων ελέγχου εκπομπών των αερίων, με αποτέλεσμα οι εκπομπές να υπερβαίνουν τα όρια της Υπηρεσίας και να οδηγούν σε «βλαβερή περιβαλλοντική μόλυνση». 

Η Υπηρεσία αφήνει να εννοηθεί ότι η VW παραβίασε το νόμο πουλώντας οχήματα που ήταν διαφορετικά σε σχεδιασμό από αυτά που είχε εγκρίνει η Υπηρεσία.

Στις 3 Νοεμβρίου, η VW αποκάλυψε ότι είχε παραποιήσει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου 800.000 οχήματα που πουλήθηκαν κυρίως στην Ευρώπη και ότι ανέμενε να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων στους πελάτες.