Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

6,08 εκατ. ευρώ στο δεύτερο άνοιγμα της πλατφόρμας για την Απόσταξη Κρίσης



Σε 6,08 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που θα διατεθούν προς απορρόφηση στο δεύτερο άνοιγμα της πλατφόρμας για την Απόσταξη Κρίσης σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), πρόγραμμα το οποίο ξεκινά από αύριο 6 Αυγούστου και εκπνέει την Κυριακή 9 Αυγούστου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ, με τα 19,6 εκατ. ευρώ από αυτά να διατίθενται κατά την πρώτη ενεργοποίηση, όπου τα αιτήματα για απόσταξη οίνου έφτασαν τους 32.984 τόνους οίνου από 121 οινοποιεία συνολικά.

ΠΟΠ και ΠΓΕ

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα για απόσταξη οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ ξεπέρασαν το προβλεπόμενο ανώτερο ποσοστό του 20%, καθώς άγγιξαν το 25% των ποσοτήτων. Για τους οίνους χωρίς ΓΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 67% (προβλεπόμενο 70%) και των γλυκών οίνων 8% (προβλεπόμενο 10%).

Η ΚΕΟΣΟΕ στην ανακοίνωσή της ζητά την τροποποίηση της υφιστάμενης Κοινή Υπουργικής Απόφασης που αφορά την απόσταξη οίνου για να αποσταχθεί ολόκληρός ο όγκος των οίνων με ΠΟΠ και ΠΓΕ και να δώσει τη δυνατότητα «να γίνει μεταφορά της διαφοράς των υπολειπόμενων ποσοτήτων των άλλων κατηγοριών προς τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, αφού μόνο το αντίστροφο προβλέπεται».

Τα απομακρυσμένα οινοποιεία

Παράλληλα αναφέρεται στο πρόβλημα που δημιουργείται στα οινοποιεία κυρίως αυτών που είναι απομακρυσμένα από την έδρα του κύριου αποσταγματοποιού στην Πάτρα, ενώ κάνει αναφορά και στα οινοποιεία που βρίσκονται σε «νησιωτικές περιοχές για τις οποίες υπάρχει μεγάλο κόστος μεταφορικών μέχρι τον αποσταγματοποιό [και που] χρειάζονται ρευστότητα, προκειμένου να καταβάλλουν τα μεταφορικά τα οποία θα εισπράξουν σε επόμενο χρονικό διάστημα».

«Η αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος που μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση χορήγησης προκαταβολής, είναι πρόδηλη, γιατί οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποσυμφόρηση των δεξαμενών από τα υπάρχοντα αποθέματα, θα λειτουργήσει καταστροφικά, αφήνοντας πλεονάζουσες ποσότητες σταφυλιών εκτός οινοποιείων, με άμεσες επιπτώσεις στον αμπελουργικό πληθυσμό», καταλήγει η ανακοίνωση.