Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

19,3 δισ. απώλειες από το μίνι lockdown



Πάνω από 19 δισ. ευρώ θα κοστίσει το lockdown στη Γερμανία. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι κλάδοι της εστίασης, της φιλοξενίας και η βιομηχανία. Απώλειες θα υπάρξουν, επίσης, στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και του εμπορίου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Deutsche Welle, προβλέπεται μια σχετικά μικρή αύξηση της ανεργίας, ενώ η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να επιτευχθεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνου, το μερικό lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ θα κοστίσει τον Νοέμβριο στη γερμανική οικονομία περίπου 19,3 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως των 5,8 δισ. ευρώ, θα επωμισθεί η εστίαση και τα ξενοδοχεία. Μείωση εσόδων κατά 2,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα σημειωθεί στον αθλητισμό, τον πολιτιστικό τομέα και τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας. Λιγότερα έσοδα κατά 1,3 δισ. ευρώ θα εισπράξουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το «έλλειμμα» για τη γερμανική βιομηχανία εκτιμάται στα 5,2 δισ. ευρώ. 

Παρά ταύτα, περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα του DIW, ο αριθμός των απασχολούμενων θα μειωθεί κατά σχεδόν 100.000 άτομα κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2020. Στο πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου είχε καταγραφεί μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 630.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, δηλαδή εκείνοι που θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο, θα αυξηθούν κατά 400.000 στα 3,2 εκατομμύρια. Περισσότερες θα είναι επίσης οι επιχειρήσεις που θα κηρύξουν πτώχευση.  

Το DIW αναμένει πως θα είναι αισθητή η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά μόνον υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Υπολογίζουμε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί ξανά το 2021 και σε μεγάλο βαθμό - αλλά μόνο αν ανακοπεί η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο διάστημα που ακολουθεί» τονίζει ο πρόεδρος του DIW Μάρσελ Φράτσερ στην κυριακάτικη Welt. Σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες είχε ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας λήψης νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν από τη Δευτέρα ως το τέλος του μήνα: «Οι περιορισμοί που έχουν ληφθεί θα πλήξουν ορισμένους κλάδους» επεσήμανε ο κ. Φράτσερ. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως παράλληλα «θα προστατεύσουν το σύνολο της οικονομίας και τις περισσότερες μορφές δραστηριότητας».