Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αλβανία: Μάχες της αστυνομίας με ένοπλους καλλιεργητές χασίς



Σε στενό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες το χωριό Λαζαράτι της Αλβανίας, ένας από τους πλέον γνωστούς χασισοβολώνες στην Ευρώπη.
Πεντακόσιοι άνδρες της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή, ενώ σήμερα, «απάντησαν» στα πυρά των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι έχουν πάρει τα όπλα, προκειμένου να προστατεύσουν τις χασισοφυτείες τους.

Η αστυνομία κατόρθωσε, πάντως, να διεισδύσει ως τα πρώτα σπίτια, την ίδια ώρα που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται η αποφασιστικότητα των αλβανικών Αρχών ασφαλείας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Λαζαράτι.

Το υπουργείο καλεί τους κατοίκους του χωριού να πάρουν αποστάσεις από τα ένοπλα στοιχεία και να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση προς άλλους πολίτες να αποφύγουν την είσοδο στο χωριό.

Επίσης, συστήνει στους κατοίκους των γύρω χωριών, όπως η Δερβιτσάνη, να προσέχουν ιδιαίτερα τις μετακινήσεις τους.
Στο μεταξύ, η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε έναν κατάλογο 26 ατόμων που άνοιξαν πυρ κατά των αρχών ασφαλείας, ωστόσο από το πλήθος των πυροβολισμών εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που έχουν πάρει τα όπλα κατά των αστυνομικών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού που κατέχουν όπλα είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς, ενώ διαθέτουν μέχρι βαρύ οπλισμό, τεθωρακισμένα μέσα και ελεύθερους σκοπευτές.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη μετά και την αποτυχία των προσπαθειών του δημάρχου Ντάσιο Αλίκο να μεσολαβήσει ανάμεσα στην αστυνομία και τους κατοίκους.

Σημειώνεται τέλος ότι η αστυνομική επιχείρηση στο Λαζαράτι είναι η 27η την τελευταία δεκαετία. Όλες οι προηγούμενες αποδείχθηκαν άκαρπες