Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο επικίνδυνη μέρα του χρόνου!



Δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι τα Χριστούγεννα είναι μια μέρα γεμάτη χαρά και τρυφερές οικογενειακές στιγμές.
Τα στατιστικά δείχνουν όμως ότι είναι επίσης η μέρα που είναι πιο πιθανό να... πεθάνετε!
Σύμφωνα με τον τεράστιο όγκο διαθέσιμων δεδομένων, την 25η μέρα του Δεκέμβρη πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι απ" ότι οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, στις ΗΠΑ τουλάχιστον.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του "70, όταν οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν τις τάσεις θνησιμότητας που επικρατούν καθ" όλη τη διάρκεια του έτους.

Δε φαίνεται να υπάρχει μία μεμονωμένη αιτία που να εξηγεί το φαινόμενο, καθώς είναι μάλλον αποτέλεσμα του επικίνδυνου συνδυασμού πολλών παραγόντων –από την προχωρημένη ηλικία και τα φυσικά αίτια έως την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την απροθυμία να χαλάσουμε το εορταστικό κλίμα ζητώντας από κάποιον να μας πάει στο νοσοκομείο. Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και το στρες των εορτών.

Από κλινικής πλευράς, σημειώνεται επίσης ότι τα περιστατικά που πυροδοτούνται από τις πέντε συνηθέστερες αιτίες θανάτου (καρδιοπάθεια, αναπνευστικές παθήσεις, διαταραχές του ενδοκρινικού ή μεταβολικές διαταραχές, διαταραχές του πεπτικού και καρκίνος) είναι κατά πολύ περισσότερα λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έως και την Πρωτοχρονιά σε σύγκριση με το υπόλοιπο έτος.