Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

13 °C

Σήμερα, 30. Νοεμβρίου 2021

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτουΟι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου είναι πολλές. Το θαυματουργό αυτό φυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό για την θετική του επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα καθώς διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Παράλληλα προστατεύει από ασθενείς ιούς, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως γενετικό τονωτικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

Από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούν για εντριβές στο στέρνο καθώς βελτιώνει την αναπνοή σε κρυολογή΅ατα και ιγ΅ορίτιδες. Είναι μάλιστα και το κατάλληλο αντιπυρετικό καθώς ρίχνει άμεσα τον πυρετό.

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου μάλιστα δρα ως αντιβιοτικό, αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών, βαλσα΅ικό και δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Στις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες) και στις προσβολές άσθ΅ατος το ευκαλυπτέλαιο στα΅ατά την υπερβολική έκκριση των βρόγχων. Καταπραΰνει το βήχα (κάνοντας ρευστά τα φλέ΅ατα), τη γρίπη, τη φυ΅ατίωση.

Επίσης ιδανικό για τη θεραπεία της ιγ΅ορίτιδας, της ρινικής απόφραξης, της καταρροής, και της ρινοφαρυγγίτιδας.

Είναι καλό για τη διάρροια, τις κυστίτιδες και ρευ΅ατοειδή αρθρίτιδα. Έχει υπογλυκαι΅ική δράση γι" αυτό είναι χρήσι΅ο στους διαβητικούς.

Στο δέρ΅α ιδιαίτερα καλό για δερ΅ατοπάθειες ΅ε φαγούρα, ψωρίαση, έκζε΅α, ακ΅ή. Επίσης καλό για πληγές, έλκη, πυόρροια και ελαφρά εγκαύ΅ατα.
Είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που το άρω΅ά τους απωθεί τα έντο΅α (΅ύγες, κουνούπια, ψείρες και ψύλλους).

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν καίγεται ή εξατ΅ίζεται σε δω΅άτια ΅ε αρρώστους για να καθαρίσει τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση. Επίσης είναι εξαιρετικό τονωτικό στην  αίσθηση εξάντλησης,στην συναισθηματική ένταση, στην δυσκολία συγκέντρωσης, στην συχνή αλλαγή διάθεσης,και τις συχνές εκρήξεις.

?ρα προληπτικά όταν χρησι΅οποιείται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια επιδη΅ιών για να ε΅ποδίσει την εξάπλωση της ΅όλυνσης.

Πώς επιδρά ο ευκάλυπτος στο κρυολόγημα;

Για να καταπολεμήσετε ένα κρυολόγημα, κάντε εντριβές στο στήθος με αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Σε 5 ml αμυγδαλέλαιο βάζουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και κάνουμε εντριβή. 

Το ίδιο αποτελεσματικό είναι να βάλετε το κεφάλι του πάνω από μία κατσαρόλα με νερό βραστό που αχνίζει, στο οποίο θα έχετε ρίξει προηγουμένως φύλλα ευκαλύπτου.