Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ρωσία αγωγή προς την κυβέρνηση της Σενεγάλης λόγω της ένοπλης σύλληψης του αλιευτικού "Oleg Naidenov”



Η ρωσική Επιτροπή σε θέματα αλιείας (Rosrybolovstvo) ετοιμάζει μια σειρά από δικαστικές αγωγές προς την κυβέρνηση της Σενεγάλης λόγω της ένοπλης σύλληψης του αλιευτικού "Oleg Naidenov ". Τη δήλωση αυτή έκανε η Επιτροπή στο πρακτορείο ITAR-TASS.

"Η ρωσική πλευρά προσέλαβε έναν αρκετά έμπειρο τοπικό δικηγόρο, οι αγωγές θα υποβληθούν εντός των προσεχών ημερών ", επισήμαναν στην Επιτροπή. Η Rosrybolovtsvo αποφάσισε να απευθυνθεί στο δικαστήριο της Σενεγάλης με μερικές αγωγές που σχετίζονται μεταξύ άλλων με μη παροχή ιατρικής βοήθειας στον καπετάνιο του πλοίου. Επίσης, θα υποβληθούν αγωγές για το ίδιο το γεγονός σύλληψης του αλιευτικού "Oleg Naidenov " και για τη χρήση όπλων και σκληρής βίας.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Επιτροπής είναι πεπεισμένος ότι η πλευρά της Σενεγάλης επιβραδύνει την έναρξη της νομικής εξέτασης της υπόθεσης. Έτσι, την προηγούμενη ημέρα δεν άφησαν τον καπετάνιο του πλοίου Βαδίμ Μαντόροφ για να πιστοποιηθούν τα σωματικά τραύματα που υπέστη κατά την σύλληψη του πλοίου, στην κλινική που επέλεξε η ρωσική πλευρά.

Στη Rosrybolovstvo θεωρούν ότι κύριο ρόλο στην επιβράδυνση της διαδικασίας συνομιλιών για τη τύχη του ρωσικού αλιευτικού παίζει το "πράσινο λόμπι " της Σενεγάλης. Οι Ρώσοι διπλωμάτες και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής όμως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να επιλυθεί η κατάσταση με θετική κατάληξη. Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να προτείνει τον ειρηνευτικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα των αρχών της Σενεγάλης, υπογράμμισαν στο Κέντρο Κοινωνικών Σχέσεων της Rosrybolovstvo.

Τον Ιούνιο του 2012 η Σενεγάλη εισήγαγε την απαγόρευση στην έκδοση αδειών για ξένες αλιευτικές εταιρίες. Ο Πρόεδρος της χώρας, Μάκι Σάλια που εξελέγη το 2012, εξήγησε την απόφαση αυτή με τη λογική ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας υπέγραψε ασύμφορες συμφωνίες με ξένους ψαράδες οι οποίοι εξαντλούν τα αλιευτικά αποθέματα της χώρας. Ο νέος Υπουργός Θαλάσσιας Οικονομίας της Σενεγάλης ,Πάπε Ντίουφ, το 2012 ακύρωσε 29 άδειες για αλιεία στα ύδατα της Σενεγάλης για ξένα σκάφη.

Πρώτα από όλα η απαγόρευση αφορούσε τα 10 αλιευτικά της εταιρίας "Αλιευτικός στόλος της Μούρμανσκ ". Η τελική απόφαση για την απαγόρευση λήφθηκε με βάση την έρευνα της αλιευτικής κατάστασης στη Δυτική Αφρική που έγινε από τις οικολογικές οργανώσεις. Έτσι, στην έκθεση της Greenpeace της Αφρικής "Ληστεία του εθνικού θησαυρού " (Δακάρ, 2012) αναφέρονταν στοιχεία ότι το πλοίο Greenpeace Arctic Sunrise το 2012 και 2010 δήθεν «βρήκε το αλιευτικό "Oleg Naidenov " από τη Μούρμανσκ να ασχολείται με δραστηριότητα με στοιχεία παρανομίας στα ύδατα της Σενεγάλης».

Το πλοίο Arctic Sunrise την παρούσα στιγμή βρίσκεται φυλακισμένο στο λιμάνι της Μούρμανσκ μετά την προσπάθεια αποβίβασης των ακτιβιστών της Greenpeace στην πετρελαϊκή πλατφόρμα "Prirazlomnaya" στη θάλασσα Πετσόρσκογιε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Η βίαιη σύλληψη του ρωσικού αλιευτικού "Oleg Naidenov " έγινε στις αρχές Ιανουαρίου στα 46 μίλια από τα παράλια της Γουινέα - Μπισάου. Κατά την πραγματοποίηση της επιχείρησης οι στρατιωτικοί της Σενεγάλης επέφεραν μερικά τραύματα στους ναυτικούς. Μετά το πλοίο συνοδεύτηκε στο λιμάνι του Δακάρ. Τα έγγραφα των ναυτικών κατασχέθηκαν και το πλήρωμα βρέθηκε φυλακισμένο στο πλοίο υπό τον έλεγχο των στρατιωτικών του Δακάρ.

Τα έγγραφα με συγκεκριμένες διατυπώσεις κατηγοριών σχετικά με το ρωσικό αλιευτικό και το πλήρωμά του δεν υποβλήθηκαν. Ουκ ολίγες φορές μεταφέρθηκε η έναρξη επίσημων συνομιλιών. Η ρωσική πλευρά κατηγορεί για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων την Greenpeace η οποία με τις δηλώσεις της ασκεί πίεση στην επίσημη Σενεγάλη η οποία προσπαθεί ακόμα να διατυπώσει τη στάση της.

Στο πλοίο βρίσκονται 62 Ρώσοι κυρίως από την περιοχή της Μούρμανσκ και 20 πολίτες της Γουινέα - Μπισάου.