Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ο Δήμαρχος Πεντέλης στο BriefingNews



Ένας Δήμαρχος διαφορετικός από τους άλλους: Συνέντευξη εφ"όλης της ύλης με τον επί 16 χρόνια Δήμαρχο Πεντέλης,Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.
Ο δήμαρχος Πεντέλης, δεν αποπνέει την αίσθηση του «κλασσικού» πολιτικού. Άνετος, προσεγγίσιμος, με θεμελιώδεις εμπειρίες στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν φοβάται να υποστηρίξει τις απόψεις του για οποιοδήποτε θέμα. Άλλωστε,ως πρώην στρατιωτικός… δεν μασάει τα λόγια του, ενώ όπως λένε οι υπάλληλοι του δήμου, επί 16 χρόνια ακούραστος και εργασιομανής, στη δουλειά έρχεται πάντα πρώτος και φεύγει τελευταίος!

του Νίκου Ι. Πέντσα

Ένας αρχιτέκτονας από την Βαρκελώνη, είχε πει ότι “ο δήμαρχος είναι η πιο σκληρή δουλειά του κόσμου”. Ποια η δική σας άποψη;

Η λέξη Δήμαρχος δεν είναι “δουλειά” ούτε τίλος για μένα… Είναι “ράσο” προσφοράς που αν το φορέσεις γίνεσαι ολοκαύτωμα για αυτόν που τάζεσαι να υπηρετείς: Τον Πολίτη. Τον Ανθρωπο και το Περιβάλλον του.

Η ημέρα μου ξεκινάει από τις 5.30 το πρωί και τελειώνει πολύ αργά το βράδυ, επί δεκαέξι χρόνια που είμαι Δήμαρχος. Αλλά όλη αυτή η προσφορά δεν με κουράζει γιατί λειτουργεί για το καλό της πόλης και των κατοίκων της.

Από 7 ετών στο Νταμάρι, μετά στα πρόβατα κι ύστερα στη σχολή Ευελπίδων, με τριάντα χρόνια στις ‘Ενοπλες Δυνάμεις,διπλωμάτης, αθλητής και προπονητής Ιππασίας με πολλές διακρίσεις, η έννοια «σκληρή δουλειά» για μένα είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μου.Ο Δήμαρχος είναι η πιο κοντινή βαθμίδα εξουσίας στον πολίτη και το 24ωρο δεν του είναι ποτέ αρκετό… Με μία λέξη, είναι “υπηρέτης” του πολίτη.

Περιγράψτε μας τη δουλειά που έχει γίνει όλα τα χρόνια που είστε δήμαρχος στο δήμο Πεντέλης.

Μετά από δεκαέξι χρόνια για να απαριθμήσω τα έργα  που έκανα στην Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης, προφανώς  χρειάζονται σελίδες και χρόνος. Θεωρώ βασική μου προσφορά την ανάδειξη της λειτουργίας του Δήμου ως λειτουργία προσφοράς προς τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον που υπηρετώ.

H “Αλλαγή φιλοσοφίας” με μια λέξη θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική δουλειά που καθιέρωσα.. Με 24ωρη λειτουργία στην καθημερινότητά μας με την πόρτα μας, μόνιμα ανοικτή από τις06:00 το πρωϊ διοικώντας με το δίπτυχο «ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ” με ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ και ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Υπάρχει κάποιο όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;

Οι επιδιώξεις και οι Φιλοδοξίες μου είναι απόλυτα συνδεδεμένες με δύο (2) βασικές παραμέτρους:
• Η πρώτη είναι η σωτηρία και η ανάπτυξη του Πεντελικού Περιβάλλοντος που με αγκάλιασε από τα πρώτα βήματα της ζωής μου και
• η δεύτερη είναι η στήριξη του Ανθρώπου, του μόχθου και της δουλειάς.

Το όραμα μου είναι η διατήρηση των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Πεντέλης ως χώροι αμιγούς κατοικίας, χωρίς εμπορικά κέντρα και βιομηχανικές ζώνες. Η  διατήρηση δηλαδή πόλεωνπου θα προσφέρουν ποιότητα ζωής στον πολίτη μέσα σε ένα περιβαλλοντικό παράδεισο που σταδιακά και με την τεχνητή αναδάσωση μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Ποιο κίνητρο θα δίνατε στους ψηφοφόρους σας για να σας ξαναψηφίσουν;

Θεωρώ ότι πλέον δεν μιλώ εγώ αλλά η ίδια η διαδρομή ζωής μου. Ο «φάκελλος» της Ζωής μας και η Εμπειρία μας είναι η Περιουσία μας και η εγγύηση Εμπιστοσύνης για τον Τόπο και τους Κατοίκους του.

Αρχή μου είναι η Αγάπη και ο Σεβασμός για το υπέρτατο όν που ο Θεός δημιούργησε. «Τον Άνθρωπο». Από μένα, μπορεί ο πολίτης να μη δει ποτέ καλό, γιατί αυτό που ζητάει ίσως είναι άδικο ή ανέφικτο, αλλά είναι σίγουρο ότι ποτέ του δεν θα δεί κακό.

Θα σας ζητήσω να πάμε λίγο πίσω σε ένα θέμα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη. Αναφέρομαι στον πόλεμο που δεχθήκατε για την Εστία δωρεάν παροχής τροφίμων. Θα μας πείτε τη δική σας εκδοχή;

Μόνο και μόνο η έννοια “πόλεμος” ενάντια στη δράση μας να προσφέρουμε δωρεάν τροφή στους συμπολίτες μας τα λέει όλα.Πήγα κατηγορούμενος στο δικαστήριο από τους κ.κ. Γραφάκο,Φειδοπιάστη και Λ.Λάζο, γιατί λειτουργούμε με το Εθελοντικό Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας την Εστία Δωρεάν παροχής Τροφίμων μέσω χορηγών που με τιμούν με την προσφορά τους.Κριτής τους ο κόσμος και φυσικά η Δικαιοσύνη που μας αθώωσε.

Υπάρχει τεράστια μείωση των αυτοδιοικητικών πόρων που παίρνουν οι Δήμοι απ’ τον κρατικό “κορβανά”. Εσείς θα έχετε τους πόρους αν ξαναεκλεγείται, να υποστηρίξετε το πρόγραμμά σας;

Εμείς πάντα ξέραμε να λειτουργούμε και να απλώνουμε τα πόδια μας ως εκεί που φτάνει το στρώμα… Νοικοκυρεύοντας το Δήμο από τα χρέη-εκπλήξεις της προηγούμενης διοίκησης μπορούμε να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να υποσχεθούμε. Ο κόσμος πλέον ξέρει και δεν απαιτεί κήπους “κρεμαστούς” αλλά μια αξιοπρεπή διαβίωση. Εξασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων και κοινωνική αλληλεγγύη με εθλοντισμό και στήριξη από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους συμπολίτες μας.

Η ανάπτυξη είναι δουλειά που μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και προς τα εκεί λειτουργούμε.

Πολύς λόγος γίνεται για την περιβόητη ανάπτυξη. Μπορεί ένας πολίτης σήμερα να αισιοδοξεί μέσα στην οικονομική κρίση;Ποιό μήνυμα θα μεταφέρατε στους πολίτες;

Η Πατρίδα μας ανά τους αιώνες έχει δοκιμαστεί με πλήθος κρίσεων και πάντα νικά. Με πίστη και ελπίδα θα ξεπεραστεί και αυτή η δύσκολη οικονομικά περίοδος. Αυτό που πρέπει να αλλάξει άμεσα για να ορθοποδήσουμε είναι η αλλαγή πλεύσης στη νοοτροπία μας, στην κοινωνική μας συμπεριφορά, στην ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ και στην ΑΝΘΡΩΠΙΑ μας. Να κοιτάμε το Εμείς και όχι το Εγώ μας, γιατί κανένας δεν είναι το κέντρο του κόσμου…!

Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εταιρική κοινωνική ευθύνη που ασκείται από τους δήμους. Θεωρείται πως είναι επιτακτική ανάγκη για τις πόλεις ή απλώς μια νέα μόδα; Ποια η δική σας πολιτική επί του θέματος;

Είναι γεγονός ότι οι Δήμοι αφουγκράζονται άμεσα κι ακουμπούν στον παλμό της κοινωνίας κι έχουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο της ώς η πιο κοντινή τους “θεσμοθετημένη” κι “εκλεγμένη¨ελπίδα  για μια καλύτερη ζωή. Δεν είναι μόδα, είναι σκοπός. Ας μην ξεχνάμε ότι το αντικείμενο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η παροχή υπηρεσίας στον πολίτη με κέντρο τον άνθρωπο και στόχο μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Εμείς, βασιζόμενοι στο δίπτυχο

Εθελοντισμός και Χορηγία, λειτουργούμε με τους εθελοντές του Κλιμακίου Πεντέλης, την Εστία δωρεάν παροχής Τροφίμων-Ρούχων και Οικιακού Εξοπλισμού στις κατασκηνώσεις που τους παραχώρησα, ώστε με μηνιαία διανομή τροφίμων μα και με καθημερινή διανομή από τα καταστήματά μας, απαλύνουμε τον πόνο τους…

Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας. Θα σας ζητήσω να κλείσετε εσείς την συνέντευξη.

Οι εξουσίες είναι πρόσκαιρες και δεν είναι αυτοσκοπός. Στον προσωρινό κόσμο μας, οι θέσεις, οι εξουσίες και οι καταστάσεις συνεχώς αλλάζουν... Η Ανθρωπιά όμως, επιβάλλεται να παραμείνει ως η πιο σταθερή μας αξία.

Σας ευχαριστώ θερμά. Είναι τιμή για την στήλη brief businesss.