Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Τι θα γίνει με τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια αλλά λειτουργούν ήδη σήμερα: Τα σενάρια & το Mega



Νεα πορεία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των σημερινών τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αδειοδοτηθούν. 

Πιθανότατα για κάποια από τα μη αδειοδοτημένα κανάλια η προοπτική να είναι το κλείσιμο και η πώληση του εξοπλισμού στους έχοντες άδεια για πρώτη φορά. Μέρος των καναλιών που δεν θα λάβουν άδεια εκτιμάται ότι θα αναμένουν τις εξελίξεις όσον αφορά έναν νέο διαγωνισμό για θεματικά κανάλια, προσπαθώντας να μείνουν ζωντανά, εφόσον βεβαίως τους επιτραπεί να συνεχίσουν να εκπέμπουν και πέραν των επόμενων 90 ημερών που προβλέπει η διαδικασία του διαγωνισμού.

Μια άλλη προοπτική που θα μπορούσαν να έχουν είναι να μετατραπούν σε κανάλια τα οποία θα μεταδίδονται από τις δορυφορικές συνδρομητικές πλατφόρμες ΟΤΕ ΟΤΕ-0,82% TV και Nova. Αυτό προϋποθέτει την ειδική άδεια από το ελληνικό ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) ή από κάποιο άλλο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. της Κύπρου), καθώς και τη διατήρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης περιεχομένου τρίτων. Ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει βεβαίως και επενδύσεις προκειμένου να έχει νόημα ένα κανάλι να ενταχθεί στις πλατφόρμες ΟΤΕ TV και Nova, όπου θα ανταγωνίζεται ένα μεγάλο αριθμό καναλιών που καλύπτουν σχεδόν τα πάντα από περιεχόμενο.

Διαθέσιμη είναι και η τεχνολογία IPTV όπου συνδρομητικές πλατφόρμες μεταδίδονται μέσω του σταθερού internet. Ωστόσο, ακόμα στη χώρα μας οι ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο δεν επιτρέπουν την ευρεία χρήση αυτής της τεχνολογίας για τη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου.

Άλλο πιθανό σενάριο είναι και η μετατροπή τους σε Web TV (κανάλια που μεταδίδονται μόνον μέσω διαδικτύου), μια αγορά πάντως πολύ διαφορετική, για την οποία και πάλι χρειάζονται κεφάλαια αν πρόκειται το εγχείρημα να καταστεί βιώσιμο (π.χ. πόσοι εκ των τηλεθεατών παρακολουθούσαν μέσω διαδικτύου την ΕΡΤ ή ό,τι είχε απομείνει από την ΕΡΤ, όταν παρέμενε κλειστή).

Τα σχέδια του Mega
Την πρόθεσή του, εξάλλου, να διατηρήσει «ανοικτό» το Mega υπό τη μορφή διαδικτυακού ή δορυφορικού παρόχου περιεχομένου με την ονομασία Βήμα ΤV αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Π. Ψυχάρης και υποστήριξε ότι το κανάλι αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι ο ΔΟΛ αναχρηματοδότησε τα δάνειά του με εγγυήσεις 15 εκατ. ευρώ δίχως διασφαλίσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ ξεκαθάρισε χθες στους βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα δάνεια προς τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης ότι το Mega δεν πρόκειται να κλείσει.

''Μην έχετε ονειρώξεις.Το Mega δεν πρόκειται να κλείσει'' είπε ο κ. Ψυχάρης στο πλαίσιο έντονης αντιπαράθεσης με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο και υπογράμμισε ότι η δημοπρασία για την αδειοδότηση των καναλιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Άσκησε, μάλιστα, κριτική στην όλη διαδικασία αποκαλώντας τις τέσσερις άδειες υπό δημοπρασία «άδειες εντός εισαγωγικών» και «λεγόμενες άδειες».
Κληθείς, πάντως, από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει αν το Mega σκοπεύει να βγει στο «αντάρτικο» και να εκπέμψει παράνομα, ο κ. Ψυχάρης ξεκαθάρισε ότι η πρόθεσή του είναι να αναζητήσει άλλη δίοδο εκπομπής. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη διαδικτυακή ή τη δορυφορική τεχνολογία, μετατρέποντας το κανάλι σε πάροχο περιεχομένου. Ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η ονομασία Βήμα ΤV.
Ο κ. Ψυχάρης ισχυρίστηκε, πάντως, ότι το Mega δεν έχει «κόκκινα» δάνεια και υπογράμμισε ότι έχει αποπληρώσει τόκους ύψους 130 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Παραδέχτηκε, όμως, ότι ο ΔΟΛ έδωσε εγγυήσεις στην Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,91% ύψους 15 εκατ. ευρώ δίχως διασφαλίσεις και μοναδική εξασφάλιση την υπογραφή του.

Πεδίο νέας αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να προχωρήσει -μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει δημοπρασίας- στη χορήγηση των αδειών περιφερειακών σταθμών παραπέμποντας για το απώτερο μέλλον τις θεματικές.

«Είναι πιο σημαντικό να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε τις θεματικές άδειες» είπε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος. Περιέγραψε, μάλιστα, ως αμφίβολο το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν τελικά οι θεματικές άδειες.

«Η συζήτηση για τις θεματικές θα προκύψει μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την προκήρυξη θεματικών αδειών» δήλωσε.