Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μοιράζουν από τώρα τις τηλεοπτικές άδειες: Τούρκος επιχειρηματίας: Μου υποσχέθηκαν ελληνικό κανάλι - Ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος



Τις καταγγελίες του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για τούρκο καναλάρχη που θέλει να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια στην Ελλάδα ενισχύουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. 

Με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Ατζούν Ιλιτζαλί επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του τούρκου επιχειρηματία και καναλάρχη για απόκτηση τηλεοπτικής άδειας στη χώρα μας. Ωστόσο, ο Νίκος Βούτσης, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Όλα αρχισαν όταν η τουρκική Milliyet έγραψε πως ο Ατζούν Ιλιτζαλί, ο μεγαλύτερος παραγωγός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, παρουσιαστής και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού TV 8 «θέλει να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα».

Την είδηση επιβεβαιώσε ο διευθυντής μάρκετινγκ του καναλιού Αλί Κεμάλ Καραμπουντάκ, ο οποίος δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα: 

Εχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις, είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι, είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ήδη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας [...[ Και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας.

Μάλιστα,  ο Ατζούν Ιλιτζαλί είχε φωτογραφηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον τούρκο ομόλογό του, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί τη γείτονα χώρα.


Το θέμα απασχόλησε και την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Ο Ατζούν Ιλιτζαλί προκαλεί αντιδράσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο». 

 

 

Αυτός είναι ο Ατζούν Ιλιτζαλί

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1969 στην Ανδριανούπολη και μαθήτευσε στο Κολλέγιο Kadıköy Maarif και το Γυμνάσιο Ανατόλια της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα άρχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο τις εγκατέλειψε αποφασίζοντας να εργαστεί σε νεαρή ηλικία.

Άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανοίγοντας κατάστημα ρουχισμού στην εμπορική οδό Bağdat Caddesi, αλλά δεν είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα να κηρύξει πτώχευση, όσο ήταν μόλις 21 ετών.

Έτσι, αποφάσισε να στραφεί στην τηλεοπτική βιομηχανία. Αφού αρχικά εργάστηκε ως ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Show TV, το 2004 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής την «Acun Medya», η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες στην Τουρκία.

Το 2013 αγόρασε τον τηλεοπτικό σταθμό TV8. Σύμφωνα με το Wikipedia, το TV8 είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός που άρχισε να εκπέμπει από τις 22 Φεβρουαρίου 1999. Ανήκει στο MNG Media Group και ο ιδιοκτήτης του είναι ο Acun Ilicali.

Εκτός από την επίγεια καλωδιακή τηλεόραση, έχει και δορυφορικές εκπομπές. Το TV8 ως ειδησεογραφικό κανάλι άρχισε να εκπέμπει το 2005, ενώ έχει και ψυχαγωγικά κανάλια με τηλεοπτικές εκπομπές όπως το The Voice, το Εχεις Ταλέντο, το Survivor και την Ουτοπία.

Ο 46χρονος επιχειρηματίας έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. 

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης για το θέμα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε να  διαψεύσει τα δημοσιεύματα. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση προς κανέναν. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς κανένα, ούτε Έλληνα -όχι μόνο Τούρκο», είπε ο κ. Βούτσης, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, που ανέφερε πως «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αδιαφανώς με επίδοξους καναλάρχες», επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε: 

Είναι προφανές ότι θα μείνουν κανάλια και εργαζόμενοι χωρίς την άδεια και την εργασία που έχουν σήμερα. Θα μπορούν να έχουν άλλη άδεια ψυχαγωγική ή να κάνουν συγχωνεύσεις. Αυτό το πεδίο ανοίγει. Και αυτό κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να το διακόψουν.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις. 

Ενωση Κεντρώων: Επιβεβαιωθήκαμε

«Η Ένωση Κεντρώων και ο Πρόεδρος της κ. Βασίλης Λεβέντης επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά αφού υπάρχει η σχετική πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού TV8 της Τουρκίας σε συνέντευξη του σε γνωστό περιοδικό της χώρας του ανέφερε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον κ. Τσίπρα για να είναι εκείνος ο ένας εκ των τεσσάρων καναλαρχών πανελλαδικής εμβέλειας που θα πάρει την σχετική άδεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

«Μάλιστα δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί από τον Οκτώβρη θα έρθει στην χώρα μας ως νέος καναλάρχης. Υπήρχαν δύο τρόποι (δήλωσε) για να μπορέσει να έρθει στην Ελλάδα ως καναλάρχης, ο ένας με το να αγοράσει κάποιο τοπικό κανάλι και ο δεύτερος με το να του δοθεί άδεια συχνότητας πανελλαδικής εμβέλειας από την κυβέρνηση», τονίζει η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει:

Να μην "τολμήσει" ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άδεια στον Τούρκο επιχειρηματία και παράλληλα να κλείσει κανάλια όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή άλλα. Εμείς θέλουμε ανοιχτά όλα τα υπάρχοντα κανάλια ώστε να διατηρηθεί η πολυφωνία και η Δημοκρατία και να γίνει η διαχείριση των οφειλών τους αμέσως.

Διαψεύδει η κυβέρνηση τους ισχυρισμούς του επίδοξου τούρκου καναλάρχη

Διαψεύδει η κυβέρνηση τους ισχυρισμούς του τούρκου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού TV 8 Ατζούν Ιλιτζαλί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν θετικός στο ενδεχόμενο να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ο διευθυντής μάρκετινγκ του καναλιού Αλί Κεμάλ Καραμπουντάκ.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ωστόσο στο Newpost την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από την πλευρά του τούρκου επιχειρηματία στο περιθώριο συνάντησης που είχε μαζί με άλλους επιχειρηματίες στην Τουρκία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως διευκρίνισε ο Ιλιτζαλί είπε στον πρωθυπουργό ότι έχει έρθει σε επαφή με έλληνες επιχειρηματίες και ότι ενδιαφέρεται από κοινού με αυτούς να αγοράσει τηλεοπτικό σταθμό.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός σε καμιά περίπτωση δεν υποσχέθηκε το οτιδήποτε στον επιχειρηματία και ότι τον ενημέρωσε πως η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός.

Νωρίτερα ο διευθυντής μάρκετινγκ του καναλιού Αλί Κεμάλ Καραμπουντάκ δήλωσε στην Milliyet.ότι:

Έχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις, είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι, είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ήδη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας [...[ Και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας.