Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

H άλλη Ρίκα Βαγιάννη: Από το Μινόρε της αυγής στις βιντεοκασέτες των 80s



14 Ιανουαρίου 1983 και στην ΕΡΤ κάνει πρεμιέρα το Μινόρε της Αυγής. Η δραματική τηλεοπτική σειρά, των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου - σε δική του σκηνοθεσία-, που πλέον αποτελεί cult παραγωγή στην ελληνική τηλεόραση.

Πρωταγωνιστής ο Αντώνης Καφετζόπουλος, που υποδυόταν τον ρεμπέτη Αντώνη Ζάγουρα. Δίπλα του η 21 ετών τότε Ρίκα Βαγιάννη. Άγνωστη αλλά καθηλωτική, όπως αποδείχτηκε αργότερα. Αυτή ήταν από τις πρώτες επαφές της με την τηλεοπτική κάμερα, ίσως και η πρώτη. Και κάπως έτσι η Ρίκα Βαγιάννη, ξεκίνησε τη δική της πορεία στην υποκριτική. Πρώτα στην μικρή και αργότερα στη μεγάλη οθόνη.

Το Μινόρε της Αυγής - Αθηναϊκή Κομπανία

Οι βιντεοκασέτες είχαν την τιμητική τους και το 1986 συμμετέχει σε μία από τις κλασικές αγαπημένες για πολλούς «Περάστε... Φιλήστε... Τελειώσατε» του Γιάννη Δαλιανίδη, δίπλα στους γόηδες της εποχής Σταμάτη Γαρδέλη και Πάνο Μιχαλόπουλο. Ψιλόλιγνη και γοητευτική με το χαρακτηριστικό μαύρο μαλλί της, αφήνει το στίγμα της σε μία κωμωδία που φέρνει στο νου ανεμελιά, θάλασσα, καλοκαίρι ελληνικό.

ΠΕΡΑΣΤΕ ΦΙΛΗΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ 1986

Την ίδια χρονιά, η Ρίκα Βαγιάννη θα εμφανιστεί δίπλα στην Δέσποινα Στυλιανοπούλου, στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Η κολπατζού» αλλά και το «Τσαντίρ Τάουν» του Πάνου Αγγελόπουλου, σε σενάριο, Κιτς Μπράδερς και μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη.

Η συνέχεια παρόμοια με εμφανίσεις την επόμενη χρονιά στο «Ο θάνατός σου, η ζωή μου», «Ο τελευταίος....... μπάτσος και το «Πράσινα μπλε και κόκκινα καρύδια».

ΠΡΑΣΙΝΑ MΠΛΕ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ

Το 1988 η Ρίκα επέμεινε σε ανάλογες τηλεοπτικές παραγωγές δίπλα στον Κώστα Βουτσά στο «Ανδρέα ας πρόσεχες» και το «Παντρέψτε με κι' ας κλαίω...». Πλούσια η χρονιά καθώς εμφανίζεται σε δύο ακόμα παραγωγές το «Ο Πεταλούδας πάει στον Παράδεισο» και «Τζων Ρεμούλας: Το μέντιουμ».

Τα 80s έφυγαν η ιδιωτική τηλεόραση ήρθε στην ζωή των Ελλήνων και η Ρίκα Βαγιάννη κάνει τη δική της μετάβαση στην παρουσίαση. Αρχής γεννομένης από το Mega, βάζοντας τη δική της πινελιά στο θρυλικό πλέον «Mega Star». Ακολουθεί το «Πρωινό Παράθυρο» με τους Γιάννη Δημαρά και Νίκο Διαμανταρίδη αλλά και το «Ποτέ το Σάββατο» (1994) μεταξύ άλλων.

«Ποτέ...το Σάββατο» (1994)

Αλλά αυτά δεν είναι ηθοποιία.

Η Ρίκα Βαγιάννη συμμετείχε παράλληλα, σε σειρές με guest εμφανίσεις σε αγαπημένες σειρές της εποχής. «Μάνα είναι μόνο μία», «Αχ Ελένη» «Εκείνες Και Εγώ», «Η Νταντά» κ.α.

Στην πρωινή ζώνη θα επιστρέψει πολλά χρόνια αργότερα. Το 2002 μαζί με την Πόπη Τσαπανίδου για να καλημερίζουν από την συχνότητα της ΕΡΤ στο «10-2». Τα σχόλια, ειδικά από το ανδρικό κοινό ήταν διθυραμβικά.

Την ΕΡΤ δεν την ξέχασε ποτέ και το 2014 επιστρέφει με τον Νάσο Αλευρά για να παρουσιάσουν το «Στα Δύσκολα Αναταμώνουμε».

Παράλληλα, η Ρίκα Βαγιάννη κάνει το δικό της πέρασμα και από το σινεμά. Το 2001 συμμετέχει στο «Ροζ Ολοταχώς» του Χάρη Ρώμα και στο «Στάκαμαν».

Για μία ακόμα, τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση, πλάι στον πρώτο της τηλεοπτικό παρτενέρ. Στον φίλο της Αντώνη Καφετζόπουλο.