Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γιατί ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Κένεντι ενώ αγαπούσε την Κάλλας;



Δύο γυναίκες παντρεύτηκε ο Έλληνας κροίσος, Αριστοτέλης Ωνάσης: Την Τίνα Λιβανού και την Τζάκι Κένεντι. Αγάπησε, ωστόσο, μία. Εκείνη που λάτρεψε και η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος: Την Μαρία Κάλλας.

Παρ’ όλα αυτά, εκείνη που είχε την τύχη να βρεθεί ντυμένη νύφη στο πλευρό του διάσημου Έλληνα, ήταν η πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής, αφήνοντας στο περιθώριο την υψίφωνο, που δεν έγινε ποτέ επίσημη αγαπημένη του Αριστοτέλη Ωνάση.

 
 Ήταν στις 20 Οκτωβρίου του 1968, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε τη Τζάκι Κένεντι στο ιδιωτικό νησί του επιχειρηματία, τον Σκορπιό. Ο Έλληνας κροίσος ήταν τότε στην προχωρημένη ηλικία των 62 χρόνων του, ενώ η Τζάκι Κένεντι ήταν μόλις 39. Η Τζάκι είχε συμπληρώσει, τότε, τα πέντε χρόνια χηρείας, μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και, στο πρόσωπο του βαθύπλουτου Έλληνα, βρήκε την παρηγοριά και την στήριξη που τόσο είχε ανάγκη.

Στο γάμο, το παρών έδωσαν εκλεκτοί καλεσμένοι, ενώ μετά το μυστήριο, ακολούθησε τελετή στην πολυτελή θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, «Χριστίνα», στην οποία, μάλιστα, παντρεύτηκε, πριν από λίγες εβδομάδες, και το διάσημο πρώην μοντέλο, Χάιντι Κλουμ.

Η λαμπρότερη παρουσία αυτού του γάμου δεν ήταν ούτε η νύφη, αλλά ούτε και ο γαμπρός, αλλά η Μαρία Κάλλας, η γυναίκα που κατείχε την καρδιά του Αριστοτέλη Ωνάση και στης οποίας την σκιά έμελλε να ζει η Τζάκι για πάντα.

Η τραγουδίστρια της Όπερας δεν θα μπορούσε να λείπει από την ημέρα, η οποία επισφράγισε, με τρόπο οριστικό, το τέλος της μακροχρόνιας και ταραχώδους σχέσης της με τον Έλληνα κροίσο.

Ο δεσμός του Αριστοτέλη Ωνάση με την Μαρία Κάλλας αποτελούσε κοινό μυστικό.

Οι δυο τους ήταν ζευγάρι για περισσότερα από 10 χρόνια. Για εκείνη, ο επιχειρηματίας αποτέλεσε την μεγαλύτερη αγάπη της ζωής της. Γι’ αυτό και προκάλεσε εντύπωση η ψύχραιμη αντίδρασή της, όταν ρωτήθηκε από Γάλλους δημοσιογράφους στο Παρίσι για το πώς νιώθει που ο επιχειρηματίας παντρεύτηκε την Κένεντι. «Είμαι ευτυχισμένη για όποιον είναι ευτυχισμένος», αρκέστηκε να πει.

Η απόφαση του Ωνάση να παντρευτεί την Τζάκι Κένεντι, παρά τον αστείρευτο έρωτα που έτρεφε για την υψίφωνο, προκαλούσε απορία για χρόνια, έως που το μυστήριο έλυσε ο πρώην συνεργάτης του κροίσου, ο άνθρωπος που ο Αριστοτέλης Ωνάσης εμπιστευόταν τυφλά. Ο λόγος για τον Τομ Νέστωρ, που έδωσε απάντηση στην αινιγματική συμπεριφορά του επιχειρηματία, μέσα από την αυτοβιογραφία του.

Στην αυτοβιογραφική του αφήγηση, λοιπόν, σχετικά με το ερωτικό τρίγωνο, που συζητήθηκε όσο κανένα, ο Νέστωρ εξομολογείται ότι ρώτησε τον επιχειρηματία για ποιον λόγο πήρε αυτή την απόφαση και εκείνος του αποκάλυψε το σκεπτικό του.

Ο Νέστωρ αφηγείται: «Έφυγα από τον Ωνάση όταν μου ανακοίνωσε ότι θα παντρευτεί την Τζάκι Κένεντι. Για την αμερικάνικη νεολαία, τότε, ο Κένεντι ήταν ένας θνητός θεός. Θεώρησα ότι ο γάμος του θα αμαύρωνε το όνομα Κένεντι. Το θεώρησα μεγάλη προσβολή και τον είχα ρωτήσει: «Γιατί, Αρίστο, την Τζάκι Κένεντι, αφού έχεις μια Ελληνίδα θεά, που λέγεται Μαρία Κάλλας;». Και μου απάντησε κυνικά: «Ο γάμος μου με την Κένεντι είναι μια καλή μπίζνα». Και ήταν προσβολή για μένα ότι θα χώριζε την Κάλλας, την οποία γνώριζα πάρα πολύ καλά. Ένιωθα άσχημα. Τότε, λοιπόν, μαλώσαμε και έφυγα. Ο ίδιος δεν το περίμενε και πίστευε ότι θα γυρίσω. Εγώ, όμως, είχα ήδη φύγει από την εταιρεία».

Με αυτή του την κυνική ομολογία, λοιπόν, ο ιδιοφυής Έλληνας επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι έβλεπε καθαρά πρακτικά και οικονομικά τον γάμο του, με την πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής, επιχείρημα που, ωστόσο, στάθηκε πιο σημαντικό από τον μεγάλο έρωτά του για την Μαρία Κάλλας και τακτική που, άλλωστε, τον χαρακτήριζε, καθώς ο ίδιος πίστευε ότι οι καλύτερες συμφωνίες και το καλύτερο σεξ γίνονται έξω από τα καθιερωμένα.

Ο κυνισμός και η ψυχρότητα που χαρακτήρισαν τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά του κροίσου, ωστόσο, δεν αντιπροσώπευαν την υψίφωνο, η οποία καταρρακώθηκε από τον χωρισμό της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, χάνοντας μια για πάντα τη λάμψη της ντίβας που την ακολουθούσε έως τότε.

Ενδεικτικό είναι ότι, μετά τον χωρισμό τους, η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε να κυκλοφορεί απεριποίητη, έμοιαζε κλαμμένη και είχε χάσει οποιαδήποτε όρεξη για κοινωνικές επαφές. Δημοσίως, ωστόσο, είχε υποστηρίξει ότι ο χωρισμός της με τον επιχειρηματία αποτέλεσε κοινή απόφαση και των δύο. Το δράμα της τραγουδίστριας δεν σταμάτησε, ωστόσο, εκεί, αφού ο κροίσος δεν την άφησε ποτέ να ξεχάσει και να ξεπεράσει τον θυελλώδη έρωτά τους.

Η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε ως ερωμένη του Αριστοτέλη Ωνάση, όταν τον «έκλεψε» από την πρώτη σύζυγό του, Τίνα Λιβανού και εξακολούθησε να είναι ανεπίσημη αγαπημένη του για περισσότερο από μια δεκαετία, ώσπου ο επιφανής επιχειρηματίας παντρεύτηκε την Κένεντι, χωρίς, ωστόσο να σταματήσει ποτέ να την επισκέπτεται, ενώ όταν έληξε αυτός ο γάμος, η Μαρία Κάλλας επέστρεψε στον ρόλο της ερωμένης του κροίσου.

 Η υψίφωνος φαινομενικά είχε τα πάντα: Ήταν διάσημη, ταλαντούχα και την αγάπησε όλος ο πλανήτης. Το κοινό της την ακολουθούσε πιστά και εκείνη έμελλε να γράψει την δική της ιστορία και να περάσει στην αιωνιότητα των σπουδαίων καλλιτεχνών. Ωστόσο, δεν είχε ποτέ όπως ονειρεύτηκε τον άνδρα που αγάπησε όσο κανέναν άλλον. Και για εκείνον, πάντως, η Μαρία Κάλλας ήταν σχέση ζωής, κι ας είχε υπάρξει από εκείνους τους άνδρες που έβλεπε τις γυναίκες σαν τρόπαια, τα οποία,  μόλις αποκτούσε, έχανε κάθε ενδιαφέρον.