Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εριέττα Κούρκουλου- Δεν "μασάει" τα λόγια της..: «Λείπει η αλήθεια από τα media και εγώ είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να την πω»



Η ιδρύτρια και ψυχή των Save a Greek Stray και A promise to animals, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση αφοσιώθηκε με πάθος στη διάσωση ζώων, είπε τις ιστορίες τους και έφερε στο προσκήνιο τα δικαιώματά τους. Ο σκοπός της ζωής της είναι να αφυπνίσει τον κόσμο για να ζει και να καταναλώνει πιο συνειδητά. Σύμμαχο σε αυτό έχει και τον λογαριασμό της στο Instagram μέσα από τον οποίο μοιράζεται τις σκέψεις της και τις προσωπικές της ιστορίες: από τις κρίσεις πανικού μέχρι τη λαχτάρα για την πιθανότητα εγκυμοσύνης (είναι παντρεμένη εδώ και έναν χρόνο με τον Βύρωνα Βασιλειάδη). Μέσα από μια σπάνια συνέντευξή της εξηγεί στο Marie Claire και την Αναστασία Καμβύση τον τρόπο που χρησιμοποιεί η ίδια τα social media της και γιατί επέλεξε τον βιγκανισμό.

 Για τη δύναμη του Instagram

«Λείπει η αλήθεια από τα media, και εγώ είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να την πω, γιατί δεν εξαρτάται η επιβίωσή μου από το τι θα πει ο κόσμος ή ποιον θα δυσαρεστήσουν οι απόψεις μου. Ζούμε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή στιγμή για την ανθρωπότητα που κάποιος πρέπει να σπάσει τα αυγά και να πει τα πράγματα όπως είναι. Είτε αυτό αφορά τα προβλήματα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν τόσα ζευγάρια, είτε την αχρείαστη δολοφονία δισεκατομμυρίων συναισθανόμενων πλασμάτων κάθε χρόνο, αποφάσισα ότι κάποιος έπρεπε να μιλήσει», αναφέρει.

 Για τη διαφορετικότητα

«Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι εχθρικός σε οτιδήποτε διαφορετικό και όποιον προσπαθεί να αμφισβητήσει τα πιστεύω και την ηθική των πολλών. Ιστορικά, σε κάθε πετυχημένο κοινωνικό κίνημα υπήρξε μεγάλη αντίσταση. Όταν πρωτοεμφανίστηκε το φεμινιστικό κίνημα, το κίνημα των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και το κίνημα των LGBTQ, υπήρξε κοινωνική και πολιτική αντίσταση, γιατί ξαφνικά απειλήθηκαν ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητα στην οποία είχε συνηθίσει η μάζα. Σήμερα όμως, παρόλο που κανένα από τα ζητήματα αυτά δεν έχει λυθεί ουσιαστικά, οι υποστηρικτές των κινημάτων είναι περισσότεροι από τους κριτές τους», λέει ανάμεσα σε άλλα.

Για τον αγώνα της για τα ζώα

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως επίκεντρο του αγώνα μου, γιατί προτεραιότητα έχουν τα ζώα. Εάν αντέχουν εκείνα να χωρίζονται βίαια από τα μικρά τους, να κακοποιούνται καθημερινά και τελικά να βρίσκουν τον πιο βάρβαρο θάνατο στο παγωμένο πάτωμα ενός σφαγείου, μπορώ και εγώ να αντέξω το θυμό των ανθρώπων που αρνούνται να δουν την αλήθεια ή ακυρώνουν την προσπάθειά μου λόγω του ονόματός μου και της οικονομικής μου κατάστασης», εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Παίρνω δύναμη από κάθε μήνυμα που λαμβάνω στο Instagram από ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη vegan διατροφή. Τη μεγαλύτερη δύναμη την παίρνω από τα παιδιά που επισκέπτονται το καταφύγιο, μη έχοντας ξανασυναντήσει αγελάδα από κοντά και τη λάμψη που έχουν τα μάτια τους. Είναι η ίδια λάμψη που επέστρεψε στα δικά μου μάτια όταν έκοψα το κρέας. Γιατί μέχρι εκείνη τη μέρα, όταν τύχαινε να συναντήσω τα ζώα αυτά, κοιτούσα πάντα αλλού».

Τέλος, σημείωσε αυτά που της έμαθαν τα ζώα για τον εαυτό της και τη δημιουργία οικογένειας. «Μου έμαθαν ότι πρέπει να μεγαλώσω τα παιδιά μου λέγοντάς τους πάντα την αλήθεια και μεταφέροντάς τους τις αξίες που μου πήρε χρόνια να καλλιεργήσω. Μου έμαθαν ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι η προφορά, ο σεβασμός και η αγάπη».